Blog

Hara-ademhaling met Imbolc

Hara-ademhaling met Imbolc

De hara is het gebied rondom je navel. Wanneer je je handen op je buik legt om er naartoe te ademen, leg je die meestal automatisch op je hara. Waar in de westerse samenleving onze focus ligt op ons hoofd en mensen denken dat hun ‘ik’ daar zetelt, denkt men daar in de oosterse samenleving heel anders over.

Hun ‘ik’ bevindt zich in de buik, een plek van niet denken. Door je te verbinden met die plek, kun je loskomen van de stroom gedachten en rust vinden. Als we kijken naar eigenschappen van het zonnevlechtchakra zien we dat dit gebied staat voor ‘ik wil’. Echt weten wat je wil, komt vanuit de buik. Of liever gezegd, zou vanuit je buik mogen komen. Je gedachten kunnen ook van alles willen, maar als je goed in verbinding staat met je buik en hara zet je je wil in voor dingen die goed voor je zijn en echt bij je passen. In een periode van plannen maken met Imbolc is het daarom belangrijk om die verbinding met je buik te versterken. Gelukkig is het gemakkelijk om de band met je buik te versterken, simpelweg door er naartoe te ademen en je aandacht erheen te verschuiven. De eerste keren kan dat onprettig voelen, zeker als je vaak buikklachten hebt of daar spanningen ervaart. Deze oefening leent zich er dan ook voor om vaak te herhalen. 

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken harameditatie

“Ga ontspannen liggen en adem een paar keer rustig door. Voel waar je ademhaling zit. Zit deze hoog in je borst, of lager in je buik? Probeer heel precies te voelen tot waar je ademhaling komt. Misschien is dat tot je middenrif, of tot je navel. Of misschien kun je helemaal naar beneden ademen, tot in je bekken. Probeer maar eens uit wat er nu voor jou haalbaar is. Doe dit op een zachte, ontspannen manier en ga niets forceren. Laat de adem stromen.

Leg je handen dan op je hara. Maak je niet druk over waar dat precies is, leg je handen gewoon in de buurt van je navel waar ze voor jou goed voelen. Stuur je adem naar deze plek en voel hoe je handen op en neer bewegen. Omhoog als je inademt en omlaag als je uitademt. Probeer je aandacht hierheen te sturen en ook hier te houden. Elke keer als je gedachten afdwalen, ga je terug naar die plek onder je handen.

Leg het topje van je tong nu tegen je gehemelte aan, net achter je voortanden en adem in door je neus. Laat je tong zakken en adem uit door je mond. Bij elke inademing door je neus leg je je tong tegen je gehemelte en bij elke uitademing blaas je de lucht door je mond naar buiten. Herhaal dit een aantal keren en probeer daarna je aandacht weer terug te brengen naar je buik. Voel hoe deze op en neer gaat bij elke ademhaling.

Stel je voor dat je bij elke inademing helder wit licht inademt. Wanneer je op het toppunt van de inademing zit en je buik omhoog is gekomen, houd je de adem even vast. Stel je voor dat het licht zich door je lichaam verspreidt. Laat je tong dan los en laat de adem ontspannen naar buiten stromen. Herhaal dit vijf keer in je eigen tempo.

Laat je ademhaling dan z’n normale ritme weer aannemen en laat alle overtollige energie via je uitademing naar buiten stromen. Blijf gerust nog even rustig liggen en open wanneer je daaraan toe bent je ogen.”

Herhaal deze oefening regelmatig om zo een sterkere verbinding met je buik en hara te krijgen. Door je tong tegen je gehemelte te duwen, maak je verbinding tussen twee hoofdmeridianen die yin en yang vertegenwoordigen. Het zorgt er kort door de bocht voor dat energie gemakkelijker kan stromen. Deze houding wordt Kan-Ro genoemd.

Related Articles