Blog

Nesteldrang en de voorjaarsschoonmaak

Nesteldrang en de voorjaarsschoonmaak

Vorige keer had ik er helemaal geen last van (gelukkig maar, want toen zaten we net voor Emily geboren werd nog middenin een badkamerverbouwing), maar de laatste tijd voel ik behoorlijk wat nesteldrang. Ik ben volop aan het schoonmaken, opruimen en ordenen in huis.

Misschien dat de energie van Imbolc me daarin ondersteunt, want dat is een perfect moment voor de voorjaarsschoonmaak. In vroeger tijden was die extra belangrijk, want men leefde met veel personen en dieren in een kleine ruimte, waardoor ziektekiemen zich konden ophopen en makkelijker verspreiden. In het vroege voorjaar werden de huizen daarom grondig gesopt.

Naast het schoonmaken van je huis kun je ook een interne schoonmaak houden. Wanneer we de link tussen de buik en de voorjaarsschoonmaak leggen, kun je denken aan een detox- of reinigingskuur. Je kunt hiervoor talloze manieren vinden, van sapvasten tot bepaalde voedingsmiddelen weren. Maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om de goede voornemens die je wellicht met oudjaar uitsprak om gezonder te leven nu in de praktijk te gaan brengen. Vaak hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Minder bewerkt voedsel en meer onbewerkte producten eten is al een mooie eerste stap. Ook een tijdje zaken als alcohol of suiker laten staan zorgt ervoor dat je verteringsgestel een reinigingsbeurt krijgt. Het mooie is dat dat zuiveren vanzelf gaat. Zodra je minder ongezonde producten eet, zal je lever bijvoorbeeld gemakkelijker andere afvalstoffen kunnen afbreken. Je darmen komen tot rust en je nieren raken niet overbelast. Zelf drink ik in het prille voorjaar graag een reinigingsthee bestaande uit brandnetel en paardenbloem.

Let wel op dat je een veilige methode kiest voor het zuiveren en doe gedegen onderzoek naar welke manier bij jou past!

Related Articles

Te veel groei met Ostara?

Te veel groei met Ostara?

Imbolc en de buik

Imbolc en de buik

Hara-ademhaling met Imbolc

Hara-ademhaling met Imbolc