Blog

Ritueeltips Ostara

Ritueeltips Ostara

Met Ostara vieren we de lente. Een nieuw begin, terugkerende vruchtbaarheid en steeds meer licht. Laat je inspireren door de onderstaande ritueeltips en gebruik de lentekracht. 

Ritueeltips
Tijdens Ostara zou je de volgende elementen in je ritueel kunnen verwerken:
- Eieren verstoppen of schilderen. Eieren zijn hét symbool van de lente, omdat ze voor nieuw leven staan. Al eeuwenlang worden met Pasen (een christelijke opvolger van Ostara) eieren verstopt, geschilderd en gegeten. De oude Germanen verstopten rond deze tijd van het jaar al eieren in hun akkers, om zo het land vruchtbaar te maken en voor een goede oogst te zorgen. Je kunt eieren schilderen in de cirkel of ze in de cirkel zegenen en later verstoppen in de tuin of in je huis. Als je met kinderen aandacht aan Ostara wilt besteden, is het erg leuk om ze er op die manier bij te betrekken.

- Patronen doorbreken. Je kunt eieren ook inzetten om patronen te doorbreken, zoals ik vorig jaar met het jaarfeest deed. Dan teken je met een stift of potloden op gekookte eieren allerlei patronen en visualiseer je ondertussen waar deze patronen voor staan. We kennen allemaal vaste patronen. Dat is prima, want soms is het wel gemakkelijk om dingen op automatische piloot te doen of niet telkens ergens over na te hoeven denken. Maar patronen kunnen ook voor starheid zorgen of simpelweg niet meer bij ons passen. Na het tekenen van de patronen kun je de eieren in de cirkel pellen en zo je patronen doorbreken. De eieren kun je gewoon opeten en staan voor je vrije ik en dat wat vrijkomt onder je patronen.

- Eostre. Eostre en Eos zijn de godinnen van de lente en dageraad. Volgens de Griekse mythologie kwam Eos elke ochtend vroeg uit haar bed om de gouden poorten van de hemelen op tijd voor haar broer Helios (de zonnegod) te openen. De Germaanse Eostre had een vergelijkbare taak binnen de Noordse mythologieën. Toen ze eens wat later uit bed kwam, vond een klein meisje een vogel die bijna stierf van de kou. Ze riep Eostre aan, die weldra op een regenboog kwam aangelopen. De sneeuw smolt, maar de vogel was niet meer te redden. Eostre veranderde haar daarom in een sneeuwhaas.
De lentegodinnen worden vaak afgebeeld als een jong meisje (de maagd) in een veld met bloemen of zwevend door de goudgele ochtendlucht. Je zou Eostre kunnen uitnodigen bij het trekken van de cirkel, een afbeelding van haar op je altaar kunnen zetten of haar ontmoeten tijdens een visualisatie. Ook andere maagdelijke lentegodinnen zoals de Griekse Persephone of de Romeinse Kore of Flora zou je bij je ritueel kunnen betrekken.

- Innerlijk kind. Ostara is een mooi moment om met je innerlijke maagd of je innerlijke kind te werken. Onze innerlijke kinderen kun je zien als stukjes van jezelf, die om de een of andere reden zijn afgewezen of vastzitten. We hebben geleerd om als volwassene niet meer kinderlijk onze emoties te laten zien en er is vaak geen ruimte meer om zorgeloos te spelen, experimenteren of proberen. We vinden dat we verstandig moeten zijn of ‘normaal’ moeten doen. Laat met Ostara je innerlijke kind eens vrij en blok een dag(deel) in je agenda om lekker te dansen, te tekenen, te spelen of te experimenteren. Kies een activiteit die je als kind heerlijk vond om te doen en ervaar wat dat je nu kan brengen. Je kunt je innerlijke kind eerst in de cirkel uitnodigen om aanwezig te zijn en zo weer contact met hem of haar maken. De ingesproken visualisatie van deze heksenkrant kan je daarbij helpen.

- Zingen past bij alle jaarfeesten en rituelen, maar bij Ostara past het naar mijn idee extra. Zingen maakt energie vrij in je keelchakra en helpt je te uiten. Het trilt als het ware los wat nog vastzit en maakt daardoor ruimte vrij voor iets nieuws. Je vindt een bijpassend Ostara-lied op mijn blog.

Related Articles