Bollenritueel

Regelmatig krijg ik de vraag wat een ritueel nou eigenlijk inhoudt. Natuurlijk is er niet één antwoord te geven, er zijn talloze rituelen in alle soorten en maten. In de heksenkrant beschrijf ik meestal een ritueel dat je alleen kunt doen, maar deze keer een ritueel dat we twee jaar terug met de jaarfeestviering Imbolc uitvoerden. Zo krijg je een beeld van hoe een ritueel met de groep eruit kan zien. Je kunt het ritueel prima aanpassen en in je eentje uitvoeren. Je kunt dit ritueel beginnen met het trekken van de cirkel.
Benodigdheden: 2 schalen met potgrond, bloembollen en potjes om je bollen in te planten

Pak de eerste schaal aarde en zeg:
“Onze Moeder de Aarde geeft van haar overvloed
Ook dit jaar hebben wij het goed”
Ieder neemt een hand aarde uit deze schaal en bedankt moeder aarde. De aarde gaat onderin de bloempot.
Pak de andere schaal aarde en zeg:
“Onze Vader de Zon geeft al wat hij heeft
Met zijn warmte en licht zorgt hij dat je leeft”
Ieder neemt een hand aarde uit deze schaal en bedankt vader zon. Ook deze hand aarde gaat in de bloempot.

Pak dan een bloembolletje en sluit je ogen.
“Deze bol bevat leven. Net als met Imbolc als het leven nog in de buik van Moeder Aarde sluimert, sluimert er ook leven in deze bol. Probeer het maar te voelen. Ga met je aandacht naar deze bol en voel het leven in je handen. Leven dat nu nog verborgen zit, maar dat zich met de warmte van de Zonnegod en de voeding van Moeder Aarde binnenkort zal laten zien. Zo zal het ook zijn met jouw wens. Imbolc is de tijd van groei. Het loslaten van dingen gebeurt al eerder, namelijk met Mabon en Samhain. Formuleer daarom voor jezelf een positieve wens: niet iets waar je vanaf wilt, maar iets wat je wilt bereiken. Misschien heb je het al vaak geprobeerd te bereiken, misschien is het een nieuwe wens die pas sinds kort bij je speelt. Iets kleins of juist iets groots.. Neem even de tijd om die wens, dat wat je wilt bereiken, duidelijk te krijgen. Probeer het te voelen, te ervaren, te proeven alsof het al daadwerkelijk zo is.
En visualiseer die energie, die wens dan in de bol. Laat het via je handen in de bol stromen en focus heel je energie en aandacht op die bol. Laat de bol je wens overnemen. Wanneer je er klaar voor bent, maak dan een kuiltje in de grond in je bloempot en leg de bol erin.”

Iedereen gaat staan en pakt een klein beetje aarde. De groep begint deosil de cirkel rond te lopen en herhaalt daarbij, terwijl met de trommel de maat wordt aangegeven:
Groei! Groei! Groei!
De trommel stopt en de groep blijft stilstaan.
“Groei als de start van een nieuwe dag”
Allen: “Aanvaard ons offer en ontkiem!”

Iedereen gooit het handje aarde over de bloembol waar hij/zij voor staat en neemt een nieuw handje aarde vast. De groep begint weer te lopen en op de maat van de trommel het "Groei! Groei! Groei!" te herhalen. Als de groep weer stilstaat:
“Groei als het begin van de prille lente”
Allen: “Aanvaard ons offer en ontkiem!”

Iedereen gooit weer een hand aarde over de bol waar hij/zij voor staat. Dit herhaal je voor het aantal mensen dat deelneemt, zodat ieder op elke bol een handje aarde heeft gegooid. Eindig de laatste ronde voor de eigen bloembol. Duw de grond wat aan rondom de bol.
“De bollen zijn vol, vervuld van leven. Zij bevatten onze wensen en dromen. Voed je wensen zoals de aarde en de zon deze bol voeden. Bij de kracht van de God en Godin, zo zal het zijn.”

Copyright © Nanaya, 2021