Schaduwen in de cirkel

Misschien dat je na het lezen van de andere artikelen over schaduwen al een paar potentiele schaduwkanten hebt ontdekt en misschien wet je van jezelf al wat je valkuilen zijn. Het is belangrijk om te weten dat schaduwen misschien zwart zijn, maar de ‘zwarte kanten’ van jezelf zijn zeker niet alleen negatief. Vaak hebben ze je veel te leren en hen omarmen kan zorgen voor veel balans. Je zou tijdens Samhain de volgende onderdelen in je ritueel kunnen verwerken.
- Schouwen. Een van de bekendste manier om met je schaduwkant aan de slag te gaan is het gebruik van een zwarte spiegel, maar ook een kom met water, glazen bol of een ander spiegelend oppervlak is mogelijk. Bij schouwen staar je als het ware in het spiegelende oppervlak, waarbij je probeert je andere gedachten los te laten. Je blijft naar een vast punt kijken totdat je bewustzijn als het ware in een andere sfeer komt. Op deze manier kun je beelden of indrukken krijgen. Tijdens je Samhainritueel zou je dit met de intentie kunnen doen om je schaduwkant te leren kennen en ontdekken welke beelden in jou opkomen. Susan Smit schrijft in haar boek Heks een hoofdstuk over zo contact maken met haar schaduwkant.

- Transformeren. Wanneer je van jezelf bepaalde schaduwkanten kent die je zou willen integreren of transformeren, dan kun je je ritueel daar omheen schrijven. Je kunt net als met Mabon bladeren drogen en deze beschrijven. De bladeren kun je in de cirkel verbranden. Niet zozeer om die kanten van jezelf te verbannen, maar juist om ze te transformeren met warmte en licht.

- Schaduw uitnodigen. Je zou tijdens een ritueel kunnen trommelen of ratelen, totdat je in een soort ritmische cadans een andere bewustzijnssfeer oproept. Tijdens dat trommelen kun je steeds de onderstaande (of eigen bedachte) spreuk herhalen. Ervaar wat er gebeurt en of je zo in contact kunt komen met je schaduw. Het is wel verstandig om een dergelijk ritueel niet als één van je eerste rituelen te doen, omdat het best een heftige confrontatie kan zijn. Zorg er altijd voor dat je vooraf goed de cirkel trekt, zodat je je op een veilige plek voelt. Je kunt het ritueel ook goed samen doen.

Schaduwkant, toon je gezicht,
Schaduwkant, kom in het licht,
Onzichtbaar wat je hebt aangericht,
Jij, die onder het oppervlak ligt,
Kom naar buiten als een bliksemschicht,
Want ik zoek naar meer evenwicht.

Copyright © Nanaya, 2021