Ostara-ritueel

Op 21 maart vieren we het jaarfeest Ostara. Deze tegenhanger van Mabon kondigt het begin van de lente aan.
Ostara lijkt qua symboliek veel op het christelijke Pasen. De hazen en eieren (van oudsher dé symbolen voor vruchtbaarheid) werden gekerstend en zo onderdeel van de paasviering. Anders dan bij Pasen staan we niet stil bij de herrijzenis van Jezus, die opstond uit de dood, maar bij de gehele wederopstanding van de natuur. Na de koude, donkere wintermaanden zijn met Ostara dag en nacht even lang en de dagen zullen tot half juni blijven lengen. De zon wint aan kracht en wekt daarmee de natuur opnieuw tot leven.

Ostara is dus een tijd van nieuw leven en kun je zien als een nieuw begin. Het is een perfect moment om de wensen die rond Midwinter opborrelden en met Imbolc meer vorm kregen, nu in de praktijk te gaan brengen. De opwekkende en naar buiten gerichte energie van de lente helpt je daarbij.

In dit artikel lees je meer over hoe je de vruchtbare lente-energie kunt aanwenden om daadwerkelijk stappen te zetten om je doelen te gaan verwezenlijken. Hierbij horen een visualisatie, een schrijfoefening en ideeën voor een wensbuidel. Door alle onderdelen samen te doen, creëer je een eigen Ostara-ritueel.

Droomlijnen
Ik ben momenteel het boek Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferriss aan het lezen. Niet omdat ik wil stoppen met mijn baan in het onderwijs, maar de achterliggende gedachten vind ik erg interessant. Hij heeft het in zijn boek over ‘de nieuwe rijken’ die fundamenteel anders in het leven staan dan wat lange tijd (en misschien nu nog wel) de norm is. Ze nemen afstand van de standaard van fulltime werken, veel geld verdienen, veel consumeren en voor jezelf rechtvaardigen dat je nu misschien wel keihard werkt, maar er later van kunt gaan genieten. Als je maar eenmaal een groter huis hebt, promotie hebt gemaakt of met pensioen kunt gaan. Dan begint het grote genieten! En kun je eindelijk ontspannen.

Hoewel een groot deel van zijn boek gaat over passief inkomen vergaren en zoveel mogelijk delegeren zodat je zelf de hele wereld rond kunt reizen en van de ene luxe accommodatie naar de andere trekt, zit er een kern in die heel goed past bij deze tijd van het jaar. Namelijk dat het heel belangrijk is dat je je resources (tijd, energie en geld) inzet voor de dingen waar jij gelukkig van wordt. Dat hoeft niet groots en meeslepend, maar door je manier van kijken te veranderen zie je opeens dat er veel meer mogelijk is dan je voorheen dacht. Je staat meer stil bij wat je nou echt zou willen bereiken, hebben en kunnen in plaats van dat je je laat leiden door wat je denkt dat je nodig hebt of dat de maatschappij van je verwacht.

Ostara-ritueel
Een van de opdrachten uit zijn boek ga ik tijdens Ostara zelf doen. Het is de oefening ‘droomlijnen’ waarbij je voor de komende 6 maanden doelen stelt (volgens Ferriss het liefst zo onrealistisch mogelijk) en dan kijkt hoe je die stap voor stap kunt gaan bereiken. Met deze oefening in gedachten heb ik de onderstaande visualisatie en een bijpassende schrijfoefening met invulschema gemaakt. Ik ga het verwerken in mijn Ostara-ritueel. Na het stellen en kiezen van de doelen wil ik hier een wensbuideltje van maken, dat ik het komende half jaar onder mijn kussen leg.

Door de drie onderdelen te combineren kun je er een krachtig Ostara-ritueel van maken. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig.

Benodigdheden:
- Invulschema + pen
- Telefoon of ander device om de visualisatie af te spelen (of de geprinte versie om zelf te lezen)
- Materialen voor de Wensbuidel

De stappen:
- Trek de cirkel en nodig evt. de godin Hestia uit in de cirkel
- Luister de ingesproken visualisatie
- Vul het invulschema (globaal) in en neem hier de tijd voor
- Kies drie doelen uit waar je aan wil gaan werken en schrijf die op 3 stukjes papier
- Rol de papiertjes op en doe deze samen met de andere verzamelde voorwerpen in je wensbuidel
- Zuiver de buidel met de vier elementen
- Doe evt. een korte meditatie/visualisatie waarbij je de buidel vasthoudt
- Bedank Hestia en sluit de cirkel

Copyright © Nanaya, 2021