Zonnedans als ritueel

De erotische dans die Uzume uitvoerde in de mythe van Amaterasu kan worden gelinkt aan de Midzomerdansen die bedoeld waren om de kracht van de zon aan te wakkeren. In veel culturen kende men jaarfeestvieringen waarbij de zon met opzwepende muziek en dans werd uitgenodigd en gestimuleerd. Een bekend Midzomerritueel is het wakker trommelen van de zon, waarbij men voor zonsopkomst op een plek gaat zitten trommelen totdat de zon zich laat zien.
Als je de visualisatie hebt gedaan, zou je een voorwerp kunnen kiezen dat symbool staat voor waar jij de zonne-energie voor in wil zetten. Dat kan een edelsteen zijn, maar ook een sleutel, een poppetje of een zakje met een stukje papier erin met daarop je verlangen geschreven. Voor het zonnedansritueel heb je eigenlijk niets anders nodig dan dat voorwerp en loszittende kleding. Je kunt het ritueel (als je durft) goed buiten doen in het zonlicht, maar binnen op een plek waar zonlicht naar binnen valt kan het ook prima.

Trek in gedachten de cirkel en nodig de zonnegodin Amaterasu uit om aanwezig te zijn. Neem het voorwerp in je hand en houd deze een tijdje voor je zonnevlechtchakra, tegen je onderbuik aan. Voel de kracht van het zonlicht op je huid en voel hoe deze energie naar binnen stroomt en je zonnevlecht vult. Vanuit je zonnevlecht stroomt die energie je voorwerp in.

Voel dan hoe die energie van binnen begint te bewegen. Eerst is de beweging nauwelijks voelbaar. In je buik voel je een zacht heen en weer gaan. Dan laat je je lichaam meedeinen op die beweging, van links naar rechts, rustig en beheerst. De beweging wordt groter. Je heupen bewegen in lemniscaten van links naar rechts, voor en achter. Je voorwerp is als het ware het middelpunt waar je omheen beweegt. Laat je schouders meebewegen. Je hoofd en je armen. Laat het voorwerp loskomen van je buik en dans ermee. Laat het heen en weer gaan en til het op, hoog boven je hoofd alsof je het offert aan de zon. Neem de tijd om je dans te dansen. Focus je niet op hoe het eruit ziet, maar voel de bewegingen van binnenuit.

Stop wanneer het goed voelt met je dans. Laat de warmte door je lijf stromen en focus alle opgewekte energie in je voorwerp. Vul het helemaal op met de energie van de zon en van jouw zonnevlecht. Sluit de cirkel en leg je voorwerp daarna op een zichtbare plek, het liefst waar het regelmatig in het zonlicht ligt.

Copyright © Nanaya, 2021