Ritueel na het nemen van een lastige beslissing

Dit ritueel is geschreven toen ik de knoop had doorgehakt om mijn oude relatie te verbreken, maar gevoelsmatig bleef hangen in die tijd. Het lukte ook na een jaar maar lastig om het echt af te sluiten. Je kunt het ritueel inzetten na elke lastige keuze die je hebt gemaakt. Zelfs als je erachter staat, kunnen gevoelens of gedachten uit het verleden je blijven achtervolgen en dan is het fijn om dat met een ritueel af te sluiten.

Benodigdheden: voorwerp dat gekoppeld is aan de oude situatie en een voorwerp dat gekoppeld is aan de nieuwe (vb twee stenen, een sieraad of een stukje papier met tekst)

Leg de twee voorwerpen op je altaar. Trek de cirkel en roep desgewenst een specifieke god/godin aan.

Neem het oude voorwerp in je handen en denk terug aan waar dit voorwerp voor staat. Denk aan al het goede dat het je bracht. Aan de mindere kanten. En aan waarom je ervoor hebt gekozen om dit los te laten.

Leg het terug op je altaar en pak het nieuwe voorwerp in je handen. Waar staat dit voor? Welke gevoelens/emoties zijn eraan gekoppeld? Hoe staat dit voor een nieuwe start of voor je nieuwe leven?

Leg het ook terug op je altaar en adem een paar keer dieper door. Alle emoties die opkomen, laat je opkomen. Uit ze hoe het goed voor je voelt.

Pak dan beide voorwerpen op, links het oude en rechts het nieuwe. Kijk naar beide voorwerpen in je open handen. Sluit je handen en zeg de volgende spreuk op:

“De beslissing is genomen,
De keuze is gemaakt.
Het is helemaal niet erg,
Als dat mij soms nog raakt.
Ik laat het verleden los,
Dat laat ik nu echt gaan.
Ik wil met beide benen,
In dit nieuwe leven staan.”

Open je linkerhand, dank het voorwerp voor wat het je heeft gegeven en haal het desgewenst door wat salie heen voor je het teruglegt. Open je rechterhand en kijk naar je nieuwe leven. De keuze die je hebt gemaakt. Loslaten is altijd verdrietig, maar het biedt ook nieuwe kansen. Die kansen heb je in zelf in de hand, letterlijk en figuurlijk.

Sluit de cirkel af en berg het oude voorwerp op. Misschien in een mooi doosje, of ergens in een lade. Of begraaf het als dat goed voelt. Draag het nieuwe voorwerp een tijdje bij je, of leg het op je nachtkastje. De spreuk kun je zo vaak herhalen als goed voelt, ook als je geen cirkel trekt. Gewoon als houvast.

Copyright © Nanaya, 2021