Driesprong en kiezen

Met mijn vader maakte ik deze zomer een NS-wandeling en dan kom je veel splitsingen tegen. Gelukkig hadden we een duidelijke routebeschrijving bij ons, al liepen we wel een stukje verkeerd. Maar met Google Maps op je telefoon heb je het juiste pad zo weer gevonden. Bij het bewandelen van je levenspad krijg je geen routekaart. Hoe kies je welk pad je wil gaan volgen en welke dingen je dus los dient te laten? Loslaten zelf kan al moeilijk zijn, laat staan als je niet zeker weet wát het is dat je los wil gaan laten.
De driesprong
In verschillende mythen kom je de driesprong tegen. Zowel in letterlijke zin, wanneer de held van het verhaal moet kiezen welk pad te nemen, als in figuurlijke zin, wanneer er keuzes gemaakt dienen te worden. Vaak draait het om keuzes tussen goed en kwaad. Zelfs als de held in eerste instantie het verkeerde pad kiest, komt hij uiteindelijk vaak alsnog op het juiste terecht.

De godin die verbonden is aan de driesprong is Hecate. Deze Griekse (en later Romeinse) godin staat ook wel bekend als de heksengodin en wordt in verband gebracht met het jaarfeest Samhain. Hecate wordt vaak afgebeeld als vrouw met drie gezichten. De drie fasen van de godinnen komen in haar samen: Maagd, Moeder en Crone. Al wordt ze vaker afgebeeld als crone dan in de andere twee rollen. In de oude mythologie was Hecate beschermster van vrouwen, vooral tijdens de bevallen. Later kreeg ze een steeds duisterdere rol toebedeeld. Ze werd de godin van de nacht, van gif en dood. Men offerde voedsel bij kruispunten van wegen om zo haar zegen te krijgen.

Hoewel Hecate uiteindelijk een wat negatiever imago kreeg, is ze als beschermster van vrouwen nog steeds een heel geschikte godin om aan te roepen in de cirkel. Zeker wanneer je een lastige keuze moet maken en twijfelt over welk pad je in dient te slaan.

Keuzes maken
In eerdere blogartikelen heb ik geschreven over hoe belangrijk het is dat na een periode van groei en bloei ook ruimte is voor loslaten en bezinning. In onze maatschappij ligt de nadruk vooral op het eerste: we willen onszelf ontwikkelen, vooruit komen, steeds beter worden. En tegelijkertijd eeuwig jong blijven. Verval, loslaten en de dood hebben een veel minder prominente rol in onze samenleving. Sterker nog, veel van ons staan er liever niet bij stil. Loslaten voelt als falen en stilstand als achteruitgang. Toch is deze periode juist heel waardevol en noodzakelijk om ruimte te creëren voor wat nieuws. Het leven is geen stijgende lijn van a naar b, maar draait rond in cycli.

Wanneer je merkt dat je teveel ballen in de lucht houdt, is het tijd om er een paar los te laten. Je hoeft ze niet zomaar uit je handen te laten vallen of voor altijd weg te gooien, maar er is maar een beperkt aantal dat je omhoog kunt houden zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat. Dat kan zo zijn met werkklussen, maar ook met sociale activiteiten (zeker zo na corona kan het best lastig zijn om daar weer balans in te vinden).

Mabon is een tijd van loslaten, maar als je twijfelt over wat je het beste los zou kunnen laten is het belangrijk om eerst daarop te focussen. Met welke ballen wil je blijven jongleren? Welk pad past momenteel het beste bij je en welk ander pad laat je daarom links liggen? Deze visualisatie kan je daarbij helpen.

Copyright © Nanaya, 2021