Bollenritueel

Ieder jaar met Imbolc voer ik een bollenritueel uit. Voor mij is niets zo symbolisch voor deze tijd van het jaar als een bloembol: het nieuwe leven zit letterlijk in deze buik opgeslagen en (met de juiste voeding en warmte) zal weldra tot bloei komen. Een aantal jaren geleden schreef ik over een groepsritueel dat ik een paar keer heb uitgevoerd, maar je kunt een bolletjesritueel ook heel goed in je eentje uitvoeren.
Je zou kunnen beginnen met de Schone lei-visualisatie, als je nog niet duidelijk hebt waar je je energie op wil gaan richten de komende tijd. Weet je al waarmee je aan de slag wil gaan, dan kun je meteen beginnen.

Benodigdheden:
- Bloembollen (ik gebruik graag hyacinten, die hebben een fijn formaat)
- Potgrond
- Bloempot
- Evt. een ratel

Je kunt je ritueel beginnen door de cirkel te trekken. Je kunt hierbij ook de godin Brigid uitnodigen, die gekoppeld wordt aan dit jaarfeest.

Ga ontspannen voor je altaar zitten en beluister de schone lei-visualisatie of doe een korte meditatie om tot rust te komen. Kijk naar de bloembollen, de aarde en de pot die je hebt uitgekozen. Kies een bloembol uit waar jij je wens/idee/plan in wil visualiseren.

Houd de bol tussen je handen en denk aan het plan dat je hebt. Waar wil je mee aan de slag de komende periode? Stel het je zo duidelijk en helder mogelijk voor. Breng je aandacht dan naar de bol in je handen en stel je voor hoe dat beeld via je handen in de bol stroomt. De bol neemt jouw wens in zich op.

Herhaal/zing de volgende spreuk. Heb je een ratel, dan kun je de bol in één hand houden en de ratel gebruiken om op het ritme mee te ratelen.

Groei, groei, groei,
Bol vol levenskracht.
Groei, groei, groei,
Breng me waarnaar ik smacht.
Groei, groei, groei,
Dag langer dan de nacht.
Groei, groei, groei,
Jij met je bloemenpracht.
Groei, groei, groei,
Breng me waarop ik wacht.
Groei, groei, groei,
Bol vol toverkracht.

Herhaal de spreuk zo vaak als goed voelt en voeg gerust eigen tekst toe. Je kunt eindigen met slechts één of twee zinnetjes, waarbij je steeds sneller schudt met de ratel. Herhaal wat voor jou het beste past.

Stop dan met zingen en ratelen en houd de bol weer in beide handen vast. Stel je voor hoe alle opgewekte energie in deze bol stroomt. Doe dan wat aarde in de bloempot en maak een kuiltje voor je bol. Plant de bol in de aarde. Je kunt dit herhalen voor meerdere wensen, maar let erop dat je energie niet te veel versplinterd raakt door heel veel bollen te gebruiken.

Sluit de cirkel en zet je bloempot goed in het zicht in je huis neer. Weldra zal je bloembol uit gaan komen en dat herinnert je eraan ook goed voor je wensen/plannen te gaan zorgen.

Copyright © Nanaya, 2021