Hartbloemmeditatie

Beltane is een mooi moment om stil te staan bij het thema liefde. Op welke manier ga jij met anderen om? Ervaar je liefde in je leven en ben je in staat liefde te geven? Hoe open is je hart(chakra)? De onderstaande meditatie kan je helpen om je hart bewust te openen en eventuele muurtjes af te breken.
Ik heb de eerste maanden na de geboorte van Emily regelmatig een vergelijkbare oefening gedaan. Je leest vaak dat een moeder meteen overspoeld raakt door liefde op het moment dat ze haar kind voor het eerst ziet. Hoewel het voor mij ook een heel bijzonder moment was, was ik ook nog erg bezig met alles wat er gebeurde. Na een tijd van stagnatie ging de geboorte opeens heel snel en voor ik het wist had ik Emily vast. Dat oer-liefdesgevoel heeft daarna wel moeten groeien. Niet omdat ik haar niet leuk vond, maar omdat ik, zo merkte ik in de tijd erna, toch wel een beschermmuur rond m’n hartgebied had aangebracht als het om baby’s gaat. Niet gek na jaren van een onvervulde kinderwens. Ik wist in die tijd wel dat ik graag kinderen zou willen, maar probeerde me daar bewust niet al te veel op te focussen.

Tijdens de zwangerschap was ik vooral bezig met het zwanger zijn; het krijgen van een kind was nog zo abstract. Natuurlijk maakte ik contact met haar en genoot ik van haar bewegingen in m’n buik. Maar het idee dat dat straks echt een mensje zou zijn, onze dochter, voelde nog ver weg. Toen ik na de geboorte het soms lastig vond om mijn emoties echt te voelen, besloot ik heel bewust mijn hart open te zetten. En inmiddels kan ik niet naar haar kijken zonder enorm veel liefde te voelen. Zowel het zenden als het ontvangen gaat veel vrijer en gemakkelijker.

Deze hartbloemmeditatie kun je als onderdeel van een Beltaneritueel volgen, maar ook even kort gedurende de dag herhalen. Elke keer als je er bewust bij stilstaat kun je je hart laten opengaan. Of, als je je juist te veel openstelt en indrukken te heftig binnenkomen, de blaadjes wat meer laten sluiten.

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken meditatie

Meditatie
“Ga ontspannen zitten of liggen en leg je handen op je borstgebied. Voel hoe je borst op en neer gaat op het ritme van je ademhaling. Maak contact met het gebied onder je handen en ervaar hoe het daar aanvoelt.

Stel je dan voor dat je hart een bloem is. Hoe ziet deze bloem eruit? Heeft de bloem een bepaalde kleur? Zijn de bloemblaadjes open of gesloten?

Stel je voor dat de bloemblaadjes met elke inademing wat verder opengaan. Liefde kan op deze manier gemakkelijker je hart in stromen en jouw liefde kan makkelijker naar buiten stromen. Ervaar hoe het voelt als je hart helemaal open is. Lukt het om het nog iets verder te openen?

Laat dan de bloemblaadjes met elke uitademing wat verder dichtgaan, totdat je hartbloem helemaal gesloten is. Wat ervaar je dan? Hoe is het om je liefde niet te kunnen laten stromen?

Adem dan een paar keer wat dieper in en open je hartbloem weer. Gebruik je ademhaling om je hart precies zo ver te openen als voor jou nu goed voelt. En weet dat je op elk moment hier aandacht aan kunt schenken en de openheid kunt aanpassen.”

Copyright © Nanaya, 2021