Tarot - I fiori

Gemaakt door: Osvaldo Menegazzi
Aantal kaarten: 22
Gepubliceerd: Milano, 1980 – out of print
Afmeting: 15 * 7,5 cm
Soort kaarten: Tarotdeck Grote Arcana

I Fiori Divinatori, ofwel the divinatory flowers, is een deck dat bestaat uit de 22 kaarten van de Grote Arcana. Van dit deck zijn er maar 1500 gepubliceerd, 500 VS versies en 1000 Italiaanse. Ieder deck bevat een extra kaart die gesigneerd is door Menegazzi. Mijn set is nummer 229 van de 500. Osvaldo Menegazzi, een autodidactisch kunstenaar, heeft veel tarotdecks ontworpen en zelf uitgegeven. Hij heeft een winkel in Italië die geheel in het teken staat van de tarot. Hij legt zich tegenwoordig toe op het creëren van handgemaakte tarotdozen voor kaarten. Op http://www.arnellart.com/osvaldo/ kun je meer over hem en zijn bijzondere collectie lezen.

Deze kaarten zitten in een groen/zwarte doos verpakt met daarop een afbeelding van kaart 21: de Wereld. Deze lijkt erop geplakt te zijn, als extra kaart. Ook zitten er twee stickers op en een stempel ‘made in Italy’. Dit zou wel eens zo’n handgemaakte doos van Menegazzi kunnen zijn! In de doos zitten de 22 kaarten van de Grote Arcana, een gesigneerde kaart en een soort dubbele kaart die als ‘informatieboekje’ dient.

Hierin vinden we een tekst van Alberto Muratorio die beschrijft dat de mens altijd op zoek is geweest naar antwoorden op de drie belangrijkste vragen: wie ben ik, waar komen we vandaan en waar gaan we heen? Menegazzi heeft zijn artistieke talent gebruikt om ons bewust te laten worden van het hier en nu. Deze bewuste momenten alleen kunnen ons losmaken van de draaiingen van het Rad der Fortuin. Mediteren op de afbeeldingen van deze kaarten bieden ons een manier om boven al het andere uit te stijgen. Op de achterkant van de informatiekaart vind je de namen van de planten, handig wanneer je niet zoveel kennis hebt van bijzondere bloemen.

Op elke kaart is een bloem afgebeeld, alleen op de kaart van de Dwaas (hier Il Matto) zien we een bijzonder rare vis met op zijn lichaam geschilderde klavertjesvier en een sigaar. Een afbeelding hiervan was nog niet te vinden op internet en de bovenstaande foto komt dus uit mijn deck. De Dwaas geeft het deck een grappige twist, omdat de andere kaarten allemaal elegante bloemen laten zien. De Dwaas-kaart is duidelijk anders. Een van de opvallende dingen aan het deck is dat de kaarten geen afgeronde hoeken hebben. Veel oudere decks hadden nog geen ronde hoeken en dit deck is er daar een van. Het zijn lange, rechthoekige kaarten met een witte rand. Links bovenin staat groot het cijfer van de kaart weergegeven en onderin staat de naam in het Italiaans. De achtergrond is een zacht beige tint, waardoor het lijkt alsof de bloem in het niets zweeft. De afbeeldingen zijn werkelijk prachtig geschilderd, heel sierlijk en gedetailleerd. Mijn favoriete bloem staat op kaart 3: een tropische orchidee.

Het deck zou ik niet snel gebruiken bij leggingen. De bloemen zijn prachtig geschilderd, maar missen wat mij betreft toch de symbolen die helpen bij het duiden van de kaarten. Een mooi collectorsdeck dus! Wat mij betreft reden genoeg om nog eens op zoek te gaan naar andere decks van Osvaldo Menegazzi.

Copyright © Nanaya, 2021