Jaarfeest Mabon 2017 - loslaten

Het gewone leven is weer begonnen. Zo voelt dat altijd voor mij na de lange zomervakantie waar ik als docent van mag genieten. We naderen de herfst en wie de afgelopen week buiten is geweest, zal die al duidelijk gevoeld hebben. Het waait, het stormt en het regent. Tijd voor de bomen om hun voedingsstoffen terug te trekken en langzaamaan hun blad los te laten.
Voor ons is dit een goede tijd om ook los te laten. Door dat nu bewust te doen, zul je merken dat de energie van het seizoen en de natuur ons daarbij ondersteunt.

Jaarfeest Mabon
Mabon staat voor de start van de herfst. Het is een periode in het jaar waarbij we na de warme zomer steeds meer naar binnen keren. De herfst ligt tussen de zomer en winter in en is net als de lente een overgangsperiode. Als je regelmatig buiten bent, voel je hoe de zon elke dag wat minder krachtig en wat minder lang aanwezig is. Met Mabon zijn dag en nacht even lang en tot aan Ostara zal het meer uren donker dan licht zijn.
Dit is een periode om de balans op te maken. Er is balans tussen licht en donker en omdat we richting de winter gaan, kun je stilstaan bij wat je zou willen behouden en wat je mag loslaten. Als dat bij jezelf in balans is, zul je minder stress ervaren. Als we teveel ballen in de lucht moeten houden van onszelf of krampachtig vasthouden aan oude patronen, kost dat veel energie. Bewust kiezen om er wat van los te laten, kan uiteindelijk veel opluchting en letterlijk ruimte in onszelf geven. Maar het is vaak nog niet zo makkelijk.

Loslaten
Loslaten is moeilijk. In veel quotes of afbeeldingen die je over het onderwerp tegenkomt, lijkt het heel eenvoudig. Simpelweg niet meer vasthouden. Als je een bal tussen je handen hebt en je houdt deze niet meer vast, dan laat je hem automatisch los. Maar met vaste patronen, denkbeelden of verwachtingen en in relaties of vriendschappen is dat niet zo eenvoudig. Loslaten kan flink zeer doen, omdat het ons herinnert aan wat we hadden. Of aan dromen die niet verwezenlijkt zijn.
Aan iets vasthouden geeft ons het gevoel dat we in controle zijn. Als we al lang een relatie hebben, geeft dat ons een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Zelfs wanneer we eigenlijk weten dat die niet meer goed voor ons is. Het loslaten van dat vertrouwde gevoel is lastig. Zo is dat ook met werk. Een oude baan voelt veilig. Je weet precies wat je eraan hebt en zelfs als die niet meer bij je past, is het spannend om de stap te zetten om wat anders te gaan doen. Loslaten is zo eng omdat je nog niet weet wat je ervoor terugkrijgt. Daar is eigenlijk maar één remedie voor en dat is vertrouwen. Vertrouwen dat je het aankunt om de controle los te laten. Vertrouwen dat er iets anders moois voor in de plaats komt. Vertrouwen houdt in dat je accepteert dat je nu iets gaat loslaten, om ruimte te maken voor iets anders. Zelfs al weet je niet wat dat nieuwe gaat zijn.
Wanneer we denken aan loslaten, komen vaak allerlei gedachten om de hoek kijken. Voor je het weet wordt het een enorm iets. Dat kun je voorkomen door in kleine stapjes te denken. Dat vind ik ook zo mooi aan de kaartenset die ik verderop in deze heksenkrant bespreek: je kunt beslissen om vandaag een stapje te zetten. Je hele relatie in één keer loslaten werkt niet. Er zijn tal van (om maar in handvasttermen te spreken) linten om te ontrafelen. En oude denkbeelden of patronen zijn vaak nog moeilijker om te laten gaan, omdat ze ongrijpbaar lijken. Eis niet teveel van jezelf, maar kijk wat je vandaag kunt doen om iets los te laten. Hopelijk kunnen de onderstaande visualisatie en de ritueelideeën je daarbij helpen.

Eenvoudige loslaat-visualisatie
“Ga ontspannen zitten en adem een paar keer wat dieper door. Voel hoe je bij iedere uitademing lucht loslaat en hoe je met iedere inademing nieuwe lucht naar binnen zuigt. Stel je dan voor dat uit je stuitje (of als je staat uit je voeten) wortels diep de aarde in groeien. Steeds dieper en dieper. Ze zijn je verbinding met de aarde. Voel hoe het is om zo stevig verankerd te zijn. Voel dan je romp en stel je voor hoe die verandert in de stam van een boom. Stevig en stabiel. Uit je kruin groeien takken die naar de hemel reiken. Jij bent het midden, de verbinding tussen hemel en aarde. Je bent met allebei verbonden. Voel hoe je vanuit de aarde voedingsstoffen via je wortels omhoog haalt, door je romp richting de takken. Voel hoe de sapstroom door je lichaam circuleert. Stel je voor hoe aan je takken kleine knopjes ontstaan, die uitgroeien tot bladeren. Je staat nu vol in het zonlicht en geniet van de warmte. Al je blaadjes nemen de zonne-energie op en transporteren die naar je lichaam. Je voelt je blij en dankbaar voor deze energie. Je blaadjes zorgen ervoor dat je gezond bent en blijft. Dan wordt het herfst. De zon is minder krachtig en het wordt koud. Je voelt dat je de energie uit je blaadjes moet terugtrekken. De blaadjes die je eerst zo nodig had en waar je zo blij mee was, die moet je nu laten gaan.
Stel je voor hoe het is om die blaadjes los te laten. Het kan best moeizaam gaan, maar misschien vallen ze eenvoudig van je takken af. Jouw echte energie zit er niet meer in, die heb je teruggehaald naar je kern, naar je stam. Toch kunnen ze nog eigen voelen. Stel je voor hoe je ieder blaadje bewust loslaat en hoe het naar beneden dwarrelt. De blaadjes vallen op de grond om je heen. Hoe voelt dat?
Zij zullen in het voorjaar weer de voeding vormen die je uit de aarde omhoog haalt. Voeding die je dan weer gebruikt om nieuwe blaadjes te laten groeien. Haal nog een paar keer wat dieper adem en kom met je aandacht terug in het hier en nu. Open je ogen en schrijf eventuele indrukken op.”

Dit is een goede oefening om regelmatig te herhalen wanneer je merkt dat je het moeilijk vindt om los te laten of in een langdurig loslaat-proces zit. De visualisatie kan je inzichten geven in dat loslaten een natuurlijk proces is en het uiteindelijk makkelijker maken.

Loslaten in de cirkel
Je kunt loslaten op verschillende manier terug laten komen in een ritueel binnen de cirkel. Deze tips/ideeën kun je toepassen wanneer je deze herfst een loslaatritueel wil uitvoeren.
- Gebruik muziek. Je kunt, net als wij gisteren, in de cirkel en eenvoudig rijmpje opzeggen en dat ondersteunen met een ratel of trommel. Het hoeft geen geweldig lied te zijn, maar kies woorden die bij je passen. Een tekst die ik fijn vind: “Laat het los, laat het gaan, stuur alles naar de maan. Laat het los, laat het gaan, jij hebt genoeg gedaan. Laat het los, laat het gaan, jij hebt er niets meer aan.” Door die zinnen een aantal keer achter elkaar te zingen of chanten, creëer je een krachtige energie die je helpt om los te laten.
- Gebruik blaadjes. Verzamel gevallen blaadjes uit de natuur en beschrijf ze met wat je zou willen loslaten. Deze kun je in de cirkel één voor één in een vuurvaste schaal of ketel gooien en verbranden.
- Gebruik je ademhaling. Dit is een natuurlijk, zich alsmaar herhalend proces waar je bij het loslaten goed gebruik van kunt maken. Wij laten eigenlijk voortdurend los, door onze uitademing. Die kun je inzetten door bewust uit te ademen, met kracht en hoorbaar. Voel hoe je met elke uitademing wat meer kunt loslaten. Dit kun je ook toepassen bij pijn of gezondheidsklachten. Je ademt die als het ware met kracht naar buiten.

Copyright © Nanaya, 2021