Herfst 2015

Herfst
De herfst is een tijd van naar binnen keren en bezinning. Met het jaarfeest Mabon, waarbij we de start van de herfst vieren, kun je rituelen doen om los te laten.
Loslaten van plannen die je had, maar die niet gelukt zijn. Loslaten van relaties die niet meer bij je passen. Of zelfs het loslaten van delen van jezelf die niet meer bij je passen. Loslaten vinden we vaak moeilijk, omdat we niet weten wat we ervoor in de plaats zullen krijgen. Een moeizame relatie beëindigen zou gemakkelijker gaan als je wist dat je binnen 2 maanden een leuke, nieuwe partner zou vinden. Maar zonder die wetenschap is loslaten eng. Toch hoort loslaten bij het leven. Net als de bomen hun blaadjes loslaten, kunnen ook wij kijken naar wat niet meer bij ons past. Met de herfst keren we weer meer naar binnen en leren we weer stil te luisteren naar wat ons innerlijke weten te vertellen heeft. Laat je gedachten los en laat je meevoeren op het ritme van de herfst met deze visualisatie. Je kunt de visualisatie opnemen en afspelen of eerst goed doorlezen.

Herfstvisualisatie
Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Voel hoe je zit en hoe je lichaam aanvoelt. Stel je dan voor dat je in het bos loopt. Een prachtig loofbos, aan het begin van de avond. De blaadjes aan de bomen kleuren geel, rood en bruin en op het pad ligt al een dikke laag blad. Je hoort ze ritselen onder je voeten. Je loopt steeds dieper het bos in en geniet van de aardse geuren. Je komt bij een open plek in het bos aan en ziet daar een cirkel van paddenstoelen. Je loopt er voorzichtig omheen en ziet dan dat er wat meer ruimte tussen de paddenstoelen zit. Je stapt de cirkel binnen en dankt daarbij de aarde voor deze natuurpracht. In het midden van de cirkel ga je zitten, voor één van de grote paddenstoelen. Als je even zit, hoor je plotseling een stem fluisteren dat je wel een hapje mag nemen. Je twijfelt even, maar breekt dan een klein stukje van de paddenstoel en eet het op. Een heel aardse, sterke smaak proef je in je mond. Je voelt dat je moe wordt en gaat liggen. De paddenstoel zorgt ervoor dat je heel makkelijk los komt van je lichaam en je voelt hoe je weg zweeft. Hoger en hoger, boven het bos uit. Onder je zie je de prachtige herfstkleuren van de bomen. Terwijl je hier zo zweeft, voel je dat je leven alle kanten op kan gaan. Alle richtingen liggen nog open. Waar wil jij heen? En wat belemmert je nog om te doen wat je graag zou willen? Voel hoe gemakkelijk het zou zijn om dat nu los te laten. Weg te laten waaien in de wind, als de blaadjes die onder je van de bomen dwarrelen. Laat het maar los en geef al wat je niet meer nodig hebt mee aan de wind. Blaas het maar van je af en beloof jezelf dat je het de komende tijd los gaat laten. Als dat gelukt is, zweef je langzaam weer naar beneden, alsof je zelf een dwarrelend blad van een boom bent en je komt weer op de grond in je lichaam terecht. Haal nog een paar keer dieper adem en voel hoe je weer in je eigen ruimte zit. Kom weer helemaal terug naar het hier en nu en open je ogen.

Copyright © Nanaya, 2021