Jaarfeest Litha 2018

Met Litha start onze zomer. Dat het ook wel midzomerfeest genoemd wordt, stamt nog uit de tijd dat men het jaar in twee seizoenen indeelde. Dan valt 21 juni precies in het midden van het zomerseizoen. Litha is een tijd om je plannen uit te voeren. De energie in de natuur is krachtig, warm en beweeglijk en kun je inzetten om projecten waar je mee bezig bent extra te stimuleren. Trek de natuur in en geniet van de levendigheid!
Ritueeltips
Tijdens Litha zou je de volgende elementen in je ritueel kunnen verwerken:
- De zon. De zon mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je Litharitueel. Het is een echt zonnefeest, waarbij we de mannelijke kracht, warmte en passie vereren. Je zou tijdens deze langste dag de zon ’s ochtends heel vroeg (5:19 uur) kunnen verwelkomen. Een mooi gebruik is om de zon ‘wakker te trommelen’. Je gebruikt dan een drum of een ratel en moedigt de zon aan om tevoorschijn te komen. Het is waarschijnlijk wel handig om hierbij rekening te houden met de buren ;) Als kwart over 5 je wat te vroeg is, kun je er ook voor kiezen om juist de zonsondergang te vieren (22:03 uur). Na Litha zal de zon steeds wat korter te zien zijn en langzaamaan aan kracht verliezen. Afscheid nemen van de zon kan symbool staan voor het loslaten na een piek, je rust leren nemen na een periode van arbeid en hard werken.

- Vuur. Het element vuur hoort echt bij Litha. Vuur doet denken aan de zon, omdat het ons licht en warmte brengt. Je zou een kampvuur kunnen maken in je achtertuin en op briefjes schrijven waar jij wat extra kracht aan wilt geven of juist wat je los wilt laten. Deze kun je tijdens een ritueel offeren aan het vuur.

- Sjamanendrum. De sjamanendrum past voor mij heel goed bij dit jaarfeest, omdat het opzwepende ritme past bij de kracht die op dit moment in de natuur voelbaar is. Door te trommelen, roep je die krachtige, mannelijke energie op.

- Zonnegod. De zonnegod komen we in vrijwel alle culturen tegen. Zo voer de Egyptische Ra elke avond met zijn zonneschip door de wateren van Noen (de nacht) en zorgde overdag voor licht. Andere zonnegoden zijn de Griekse Helios (later Apollo), Keltische Lugh en Azteekse Tonatiuh. De Azteken geloofden dat Tonatiuh jaarlijks (minimaal) 1000 mensenoffers nodig had, omdat hij anders zou weigeren langs de hemel te bewegen. Hoewel de zon in veel mythen als mannelijk wordt gezien, zijn er ook zonnegodinnen, zoals de Japanse Amaterasu, Chinese Xihe en de Noordse Sol. Je kunt de zonnegod of zonnegodin ontmoeten tijdens een geleide visualisatie en aanroepen tijdens je ritueel om je op te laden met zonnekracht. Je kunt ze vragen om je te helpen bij een project waar je mee bezig bent of om je creativiteit aan te wakkeren.

Bijzonder om te weten is dat de aureool (hét christelijke symbool voor heiligen) waarschijnlijk afstamt van de zonnegoden. De mensen waren zo gewend dat de zon verbonden was met de god, dat om de mensen te kerstenen en te overtuigen dat Jezus zoon van god was, hij met een aureool afgebeeld werd.

Copyright © Nanaya, 2021