Jaarfeest Lammas 2018

Jaarfeest Lammas
Lammas is het eerste oogstfeest van de drie, hierna volgen nog de oogstfeesten Mabon en Samhain. Met Lammas, dat brood betekent, werd vooral de graanoogst gevierd en het bakken van de eerste broden was een rituele handeling.
Het is een tijd van dankbaar zijn voor wat je hebt en genieten van gedane arbeid. De zaadjes die je met Imbolc hebt geplant en de afgelopen maanden van voeding en water hebt voorzien, kun je nu oogsten. Daarvan genieten en trots zijn op wat je hebt bereikt, is de essentie van Lammas.
Het jaarfeest Lammas wordt ook wel Lughnasadh genoemd, naar de Ierse zonnegod Lugh. De god Lugh offert vrijwillig zijn leven, zodat de aarde een periode van rust in kan gaan en de natuur niet verbrandt onder zijn krachtige stralen. In Nederland is die noodzaak meestal niet zo voelbaar, maar dit jaar met alle droogte en hitte kijken veel mensen uit naar de mildere herfst. Het is tijd dat de zon een stapje terugdoet, om volgend jaar weer met volle kracht te schijnen.

In het heksenjaar wordt Lammas op 1 augustus gevierd, maar vroeger vonden de oogstfeesten tussen half juli en half augustus plaats. Lammas is van oorsprong een Keltisch feest, maar ook de Germanen en Scandinavische volkeren kenden vergelijkbare oogstfeesten in deze periode van het jaar. Het oogsten van graan werd omgeven door religieuze handelingen en de oogst zelf zou je kunnen zien als een groot ritueel. Zaaien, groeien, bloeien en oogsten werd verbeeld als het samengaan van de grote zonnegod en moeder aarde. Door het oogsten van het graan veroorzaakte de mens de dood van de god en het was belangrijk dit op precies de juiste manier te doen, zodat hij volgend jaar terug zou keren.

Lammas in Exeter
Wij hebben aan het begin van de zomervakantie twee weken door Zuid-Engeland getoerd en toen we een dagje in Exeter waren, werd daar toevallig de Lammas Fair gehouden. Of althans, de opening ervan. Gek genoeg wordt de oorspronkelijke Lammas Fair niet meer gehouden, maar de rituele opening van de fair is blijven bestaan. Al meer dan 900 jaar vindt elk jaar de traditionele opening plaats, waarbij de burgemeester van de stad met zijn gevolg verkleed rondloopt met een versierde staf met bovenop een witte handschoen. Vroeger mocht je niet zomaar fairs organiseren en deze witte handschoen liet zien dat de fair de goedkeuring had van de koning. De ‘Proclamation of the Fair’ wordt nog steeds voorgelezen in de Guildhall.
Hoewel de oorspronkelijke fair al jaren is verdwenen, was er dit weekend wel een ambachtsmarkt, wat helemaal past bij de essentie van Lammas. Rondom de grote kathedraal stonden talloze kraampjes waar mensen hun zelfgemaakte schilderijen, glaswerk, houtsnijkunst en textielbewerkingen lieten zien. Het was bijzonder om die dag het gevoel van de oude Lammasmarkten mee te krijgen.

Copyright © Nanaya, 2021