Loslaten met Mabon

Met Mabon vieren we dat dag en nacht even lang zijn en dat de nachten steeds langer zullen worden. De herfst komt eraan, met z’n vallende blaadjes, gure ochtenden en stevige stormen. De energie in de natuur keert steeds meer inwaarts en ook wij zullen de komende maanden meer tijd binnen doorbrengen.
Mabon is een mooi moment om je huis op te ruimen en weg te doen wat je niet meer wilt of kunt gebruiken. Twee weken geleden is een van de grootste opruimacties in de geschiedenis van de mensheid van start gegaan: the ocean cleanup. Een geweldig initiatief van een Nederlandse jongen om de oceanen weer plasticvrij te maken. Ook in je eigen leven kun je eruit filteren wat je niet meer nodig hebt en daar afscheid van nemen.

Loslaten
Het leven bestaat uit golfbewegingen. Donker gaat over in licht en gaat weer over in donker. Warm gaat over in koud, winter in zomer. In de lente ontstaat nieuw leven, in de herfst volgt het afsterven. Natuurlijke processen die je, als je er de tijd voor neemt, overal in je leven tegenkomt. Door met de seizoenen te leven, neem je bewust de tijd om even stil te staan bij wat er op dat moment in je leven speelt. Bij het ene seizoen gaat dat makkelijker dan bij het andere. Vaak voelen we ons prettiger om mee te gaan op de liftende energie van de lente dan de naar binnen kerende energie van de herfst. In de lente maken we nieuwe plannen en staan we aan het begin van iets nieuws. In de herfst worden we uitgenodigd om los te laten en de donkerdere kanten in onszelf onder ogen te zien.

In de natuur is loslaten essentieel en heel gewoon. Het oude wordt opgegeten, afgeschud of omgezet in iets nieuws. Niks gaat verloren, maar alles verandert wel van vorm. Wie aan de herfst denkt, denkt automatisch aan bomen die hun blaadjes laten vallen. De blaadjes die hen in de lente en zomer via de bladgroenkorrels van voedingsstoffen voorzien, verdampen tevens veel vocht. In de winter kan dat schadelijk zijn. De bomen laten de voedingsstoffen uit het blad terugstromen naar de stam, waardoor het blad verkleurd. Zodra alle voedingsstoffen zorgvuldig zijn opgeslagen, laat het blad vanzelf los. Regen, wind en natuurlijk de zwaartekracht helpen de boom daarbij een handje. Voor ons geldt eigenlijk hetzelfde. We mogen de ervaringen, lessen en voeding die we uit gebeurtenissen kunnen halen in onszelf opslaan en daarna loslaten wat we niet meer nodig hebben. Als je alles waar je ooit aan bent begonnen krampachtig wilt vasthouden, ontstaat geen ruimte meer voor wat nieuws. Dan blijf je vastzitten in oude situaties en word je star.

Hoewel we dit best weten, is iets loslaten waar je van houdt, waar je veel energie in hebt gestoken of iets wat je helemaal niet kwijt wil behoorlijk lastig. Je relatie die eindigt, je baan verandert door een reorganisatie of je merkt dat je lichaam bepaalde dingen niet meer kan, die het vroeger nog wel kon. Je kunt dan weerstand voelen tegen hoe iets nu is. Je weet wel dat je leven is veranderd, maar je gedachten willen het eigenlijk niet accepteren. Dat kan veel energie kosten en uiteindelijk (als je het nooit leert loslaten) zorgen voor verbittering.

Balans?
Mabon is een moment van balans: dag en nacht zijn even lang. Idealiter zou je in je leven ook die balans voelen. De balans tussen actief en passief, rust en beweging, begin en einde. Vaak vinden we het echter veel fijner om iets te starten dan iets te beëindigen. Om te ervaren hoe dat voor jou is, zou je de volgende eenvoudige oefening kunnen doen.

Neem een vel papier en een pen of potlood. Maak twee kolommen. Schrijf boven de linker kolom “iets nieuws starten” en boven de rechter “iets loslaten”. Schrijf hieronder alle associaties, gevoelens en ideeën die dan bij je opkomen. Probeer niet zozeer inhoudelijke dingen op te schrijven, maar meer wat die woorden bij je oproepen. Dus in de linker kolom niet zozeer “dansles volgen”, maar “enthousiasme” of “me ergens op verheugen”. Neem 10 minuten de tijd om alles op te schrijven wat er in je opkomt, zonder jezelf te censureren. Lees daarna door wat je hebt geschreven. Zie je een duidelijk verschil tussen de linker en rechter kolom? Had je dit verwacht? Misschien kom je erachter dat je beide even gemakkelijk doet of dat je meer moeite hebt met het één dan het ander. Probeer hier geen oordelen over te vormen, alleen te kijken hoe jij het dus ervaart. Hoe zou het voor je zijn als je even gemakkelijk iets kon starten als iets kon loslaten? Zou dat iets in je leven veranderen?

Copyright © Nanaya, 2021