Loslaten met de hulp van de elementen

Als je twijfelt op welke manier je het thema loslaten in je ritueel wilt verwerken, zou je gebruik kunnen maken van de vier elementen lucht, vuur, water en aarde. Je kijkt dan waar jouw thema het best bij past en kiest een vorm passend bij dat element. 
Zo zou je iets loslaten rondom werk of studie kunnen koppelen aan lucht, het element van intellect, gedachten en logica. Beschrijf een A4’tje met alles rondom het thema en beredeneer waarom het goed is om dit nu los te laten. Vouw er daarna een vliegtuigje van en laat het door de wind meevoeren. Wil je liever niet dat iemand anders dit terugvindt en leest, dan kun je ook het blad in stukjes knippen en die aan de wind toevertrouwen.

Is het nodig om iets los te laten rondom relaties of vriendschappen, dan kun je het element water inzetten. Water staat in verbinding met onze gevoelens en emoties. Beschrijf bijvoorbeeld een gedroogd blad en laat het meevoeren op een stromend beekje.

Vuur heeft een sterk transformerende kracht en kun je inzetten voor allerlei transformatieprocessen in jezelf. Laat (delen van) je oude zelf los door blaadjes of papier te verbranden. Ook kan vuur prima ingezet worden wanneer je een periode van vermoeidheid, lusteloosheid of ziekte achter je wilt laten.

Het element aarde kun je gebruiken wanneer je aardse zaken wilt loslaten. Heb je je huis moeten verkopen of afscheid moeten nemen van bepaalde dierbare spullen (bijvoorbeeld door een scheiding), dan zou je een beschreven blad kunnen begraven. Ook het maken van herinneringstasjes (zie verderop) past bij het element aarde, omdat je van je herinneringen dan iets tastbaars maakt.

Copyright © Nanaya, 2021