Mabon ritueeltips

Met Mabon zou je de volgende elementen in je ritueel kunnen verwerken:
- Herfstbladeren. De herfst kenmerkt zich voor velen het meest door de vallende blaadjes. Je kunt blaadjes verzamelen en er je altaar mee aankleden. Ook kun je heel leuk slingers maken door blad vast te zetten aan een lang koord met kleine wasknijpertjes. Leuk om met kinderen te doen. Droge blaadjes zijn daarnaast erg geschikt om te verwerken in je loslaat-ritueel. Beschrijf elk blad met iets wat je los wilt laten en verbrand ze in je ketel.

- Verhalen vertellen/schrijven. De herfst was van oudsher een tijd van oogstfeesten. Men kwam samen om de overvloedige oogst van het land te halen en tijdens vieringen te delen. ’s Avonds zat iedereen rondom het vuur en werden verhalen verteld en liederen gezongen. Mabon is een mooi moment om hier zelf mee aan de slag te gaan. Schrijf eens een verhaal, zonder vooraf een heel plan te maken. Laat je fantasie de vrije loop en ontdek waar het je brengt. Tijdens je viering zou je verhalende muziek kunnen draaien en uit volle borst meezingen.

- Oogstgoden en -godinnen. Mabon is het tweede oogstfeest en daarom passen de wijn- en oogstgod(inn)en goed bij deze viering. Als je goden of godinnen wilt uitnodigen tijdens je ritueel, zou je kunnen kiezen voor de Griekse Dionysus, de Romeinse Bacchus, Russische Berehynia of Soemerische Ninkasi. Zij kunnen je helpen om te genieten van de geschenken die de herfst biedt, stil te staan bij wat je het afgelopen jaar hebt bereikt en vooruit te kijken naar een periode van rust. Ook is Mabon een mooie tijd om de mythen rondom deze goden en godinnen op te zoeken en ze voor te lezen tijdens je viering.

- Opruimen. Omdat Mabon de herfst inluidt (en we een tijd tegemoet gaan van meer binnen zitten) is dit een mooi moment om eens flink op te ruimen. Dat kan zowel fysiek als mentaal of emotioneel. Neem de tijd om na te gaan waar je de afgelopen maanden de meeste spullen of 'troep' hebt verzameld en ga na wat je ervan zou willen loslaten. Als je je huis grondig hebt opgeruimd, is dat een mooi moment om het ook energetisch te zuiveren. Dit kun je doen door alle ramen open te zetten en met je bezem of een smudgestick van salie door de verschillende ruimtes van je huis te lopen. Je veegt alle overbodige of onprettige energie dan in gedachten zo naar buiten.

- Loslaten. Loslaten kun je op allerlei manieren in je ritueel verwerken. In verschillende artikelen op de website kun je hier meer over lezen.

Copyright © Nanaya, 2021