Ritueeltips Yule

Met Yule begint de winter. Op dit moment in het jaar vieren we al duizenden jaren de winterzonnewende.
De zon is deze dag het kortst te zien en zal hierna steeds wat langer zijn licht laten schijnen. Het is een tijd van naar binnen keren, bezinnen en weer tot jezelf komen. De Germanen vierden midwinter met twaalf nachten en dagen waarop niet gewerkt mocht worden. Hierdoor ontstond als vanzelf een periode van rust en tijd om met je familie en vrienden door te brengen. De dagen werden ook wel lotdagen genoemd en men lette extra op voortekens en dromen om te ontdekken wat het komende jaar te brengen had. Onze huidige decembermaand lijkt soms wel erg ver van die oorspronkelijke viering af te staan, met de nadruk op overdadig kopen, koken en eten. Als je niet uitkijkt, word je meegezogen in alle verplichtingen. De Yuletijd is een mooi moment om even stil te staan en bij jezelf na te gaan waar je op dit moment behoefte aan hebt. Het is een tijd om sluimerende ideeën in jezelf de ruimte te geven en naar het oppervlak te laten komen. De onderstaande ritueeltips kunnen je daarbij helpen.

Ritueeltips
- Rust nemen. Wanneer je Yule bekijkt vanuit de ogen van de vroegere boeren, was dit echt een tijd van rust. De natuur houdt een winterslaap en op het land valt weinig te doen. Het vee ging naar binnen, de akkers waren leeg. Na een jaar hard werken was dit de tijd om even tot jezelf te komen. In onze huidige maatschappij vol prikkels kan het heerlijk zijn om hun voorbeeld te volgen. Met Yule zou je prima kunnen beginnen met mediteren om op die manier uiting te geven aan het thema bezinning. Maar het kan ook erg fijn zijn om gewoon een tijd niks te moeten. Houd die 12 nachten eens aan en plan niks in. Doe je lijstje met klussen de deur uit en ontdek wat er in je opkomt. Waar heb je nu zin in? Neem de tijd om lekker te lezen, te wandelen in de natuur, wat voor je uit te staren of te mijmeren. Maak er een ontspannen Yuleviering van, waarbij je de tijd neemt om ontspannen in de cirkel te zijn.

- Sluimerende ideeën. Wanneer je die rust inbouwt, kunnen sluimerende ideeën naar boven komen. Misschien zijn er dingen veranderd in jezelf die om aandacht vragen of ontdek je dat je graag met iets nieuws zou willen beginnen. Yule is het moment om die ideeën gewoon eens een tijdje door je heen te laten gaan. Ga er niet direct mee aan de slag en maak nog geen concrete plannen. Als het iets is wat je echt graag wil, komt die uitvoering met Imbolc en Ostara wel. Geniet gewoon van de mogelijkheden die door je hoofd spelen en stel het maken van een keuze nog even uit. Tijdens je ritueel zou je 5 of 10 minuten kunnen nemen om (zonder nadenken of zelfcorrigerende gedachten) te schrijven. Alle sluimerende ideeën nodig je uit en schrijf je op. Dat kan mooie inzichten opleveren.

- Divinatie. Yule is een mooi moment om te divineren om meerdere redenen. Door kaarten te leggen of met runestenen aan de slag te gaan, neem je bewust de tijd om stil te staan bij iets waar je antwoorden op zoekt. Het draagt bij aan een periode van bezinning. Daarnaast past divineren ook van oudsher bij deze periode van het jaar; niet voor niks heetten deze dagen vroeger lotdagen. De winter is een tijd om terug en alvast vooruit te kijken. Veel mensen zijn al gewend om dat met Oudjaar te doen en goede voornemens te formuleren. Tijdens je yuleritueel zou je bijvoorbeeld een jaarlegging kunnen doen en een kaart trekken voor elke maand. Of je schrijft een aantal nachten achtereen je dromen op en kijkt of je deze kunt duiden.

- Geven/Ontvangen. December is een echte geefmaand geworden en je zou in je yuleritueel hier iets van kunnen verwerken. Je zou kleine cadeautjes kunnen uitwisselen, iets persoonlijks maken en weggeven of oefenen in het echt ontvangen. Als je je ritueel alleen uitvoert, zou je ervoor kunnen kiezen om te ontdekken hoe het voor jou is om te ontvangen. Ga in gedachten terug naar een moment dat je voor het laatst een compliment kreeg. Hoe voelde dat? Hoe ging je daarmee om? Vaak vinden we geven een stuk gemakkelijker dan werkelijk ontvangen.

Copyright © Nanaya, 2021