Heksenboeken

Met enige regelmaat krijg ik de vraag welke heksenboeken ik zou aanraden. Toen ik laatst die vraag weer in mijn mailbox tegenkwam, bedacht ik dat ik hier in de heksenkrant wel aandacht aan zou kunnen besteden. Ik ben dol op lezen en nu we door corona weinig activiteiten buitenshuis kunnen ondernemen, kijk ik nog meer uit naar de momenten dat ik met een boek onder een dekentje weg kan kruipen.
Zelf ben ik al een paar jaar bezig met twee boeken: eentje over hekserij (eenheid, dualiteit en de vier elementen) en eentje over het leven volgens de seizoenen (een jaar rond geluk). Die laatste heb ik in de kerstvakantie helemaal afgemaakt en hoop ik dit jaar uit te gaan geven. Het boek wordt onderdeel van mijn nieuwe website Jaarrond. Misschien ben je die naam al tegengekomen bij het bekijken van de laatste ingesproken visualisatie. Nanaya blijft overigens gewoon bestaan, maar met Jaarrond wil ik meer mensen kennis laten maken met leven volgens de seizoenen. Ook mensen die niet direct geïnteresseerd zijn in hekserij. Op termijn volgen nieuwe (schriftelijke) cursussen, ingesproken visualisaties en misschien ook wel fysieke bijeenkomsten. Maar het is pas Imbolc, dus ik zal niet teveel op de zaken vooruit lopen!

Terug naar de boeken: er zijn aardig wat heksenboeken geschreven, maar de afgelopen jaren wordt er weinig nieuws uitgegeven. Veel van de boeken die ik las toen ik vijftien jaar geleden begon met me verdiepen in hekserij zijn nu nog steeds de meest gangbare. Ik wil dit jaar elke heksenkrant een boek centraal stellen en er een review over schrijven. Heb je aanraders, dan laat het gerust weten! Ik kreeg al wat reacties binnen via het besloten heksenforum:

In 2007 las ik van Susan Smit 'Wijze vrouwen" en "Heks". Haar boeken hebben mij veel inzicht gegeven op mijn heksenpad, waarvan ik me toen nog nauwelijks bewust was!

Het is een kinderboek, en ik las het boek als kind. Maar het boek 'heksenkind' van Monica Furlong heeft mij de eerste stappen op het heksenpad laten zetten

Het boek der schaduwen van Phyllis Curott was voor mij een openbaring en na jaren nog steeds mijn favoriete boek!

Heks van Susan Smit...duidelijk, leest makkelijk en down to earth!

Mijn favoriete heksenboek is ook nog steeds het boek Heks van Susan Smit. Het was een van de eerste boeken die ik las over het onderwerp en ik werd er meteen door gegrepen. Het boek werd uitgegeven in 2001 en er is inmiddels een 12e druk van. Susan is journalist en voor een artikel verdiept ze zich in hekserij, dat in die tijd met een opmars bezig is. Ze interviewt bekende Amerikaanse heksen en komt in Nederland in aanraking met een groep vrouwen die haar inwijden in de gebruiken en tradities. Het leuke van dit boek is dat het nuchter is beschreven, verschillende invalshoeken (en heksen) beschrijft en verder vooral het verslag is van een persoonlijke zoektocht. Dat maakt dat het boek makkelijk te lezen is en tegelijkertijd veel informatie bevat.

Copyright © Nanaya, 2021