Boekreview: Godinnen in elke vrouw

Schrijfster Jean Shinoda Bolen heeft verschillende boeken geschreven, maar raakte bekend door Godinnen in elke vrouw. De eerste versie van het boek kwam in 1984 uit. Later volgden Goden in elke man en Godinnen in oudere vrouwen, waarin ze omschrijft hoe rollen kunnen veranderen nadat vrouwen in de overgang raken.
De basis van de drie boeken is hetzelfde: door middel van de archetypische Griekse goden en godinnen kunnen we onszelf beter leren kennen. De Griekse godinnen hebben elk een eigen karakter, met kenmerkende eigenschappen. En die eigenschappen kunnen we in onszelf en in vrouwen om ons heen herkennen. Natuurlijk weten we wel dat niet elke vrouw hetzelfde is. De een is een geboren moeder, de ander stort zich vol overgave op haar werk. Er zijn dromers en doeners. Vrouwen die hun sensualiteit omarmen en degenen die zich daar verre van houden.

Het boek van Bolen laat zien dat de godinnen aan de ene kant heel menselijk zijn, maar tegelijkertijd een specifiek archetype vertegenwoordigen, waardoor het een meerwaarde heeft hun verhaal te leren kennen. Bolen woont in Amerika waar ze hoogleraar psychiatrie is en Jungiaans psychoanalytica. De ondertitel van het boek ‘Een nieuwe psychologie van de vrouw’ past bij wat ze in het dagelijks leven doet en onderzoekt. Ze bekijkt de oude Griekse godinnen met de blik van Jung en zijn ideeën over een collectief bewustzijn. Elke godin staat als het ware voor een bepaalde energie die je in je meedraagt. Door de godinnen te leren kennen, leer je hun energie in jezelf kennen.

Daarnaast legt ze de link met de vroegere en moderne maatschappij. Waar vrouwen met eigenschappen van Hera en Hestia vroeger werden geprezen als goed is de nadruk nu aan het verschuiven naar Athena of zelfs Aphrodite. De vrouw met als enige rol de moederrol verandert in een vrouw die ambitie dient te hebben, haar sensualiteit omarmt en zich niet laat ondersneeuwen door mannen. Die wisseling van rol kan voor sommige vrouwen een bevrijding zijn: Athenavrouwen (slim, vindingrijk, ambitieus en avontuurlijk) kwijnden eeuwenlang weg in een verplichte rol van huisvrouw. Maar de Hera’s die vroeger hun moederrol met verve vervulden, liggen nu onder vuur omdat ze zich niet genoeg ontplooien.

Bolen verdeelt het boek in drie typen godinnen: de maagdelijke godinnen Artemis, Athena en Hestia, de kwetsbare godinnen Hera, Demeter en Persephone en de alchemistische godin Aphrodite. Ze laat zien welke eigenschappen bij welk archetype horen en hoe die in je leven doorwerken. Door te weten met welke godin jij je het meest vereenzelvigt, krijg je inzichten in waarom bepaalde rollen je passen en waarom andere weerstand oproepen. En ook waarom je het met een bepaald type vrouw goed kunt vinden met een ander type niet.

“Dit boek biedt een nieuwe psychologische kijk op vrouwen, op basis van beelden van vrouwen – in de vorm van de Griekse godinnen – die meer dan drieduizend jaar actief zijn gebleven in de menselijke verbeelding. Deze psychologie van de vrouw, of eigenlijk van vrouwen, wijkt af van alle theorieën die een ‘normale’ vrouw definiëren als een vrouw die beantwoordt aan één ‘correct’ model, geheel van eigenschappen of psychologisch patroon. Het is een theorie die juist gebaseerd is op de verscheidenheid, of de verschillende normale patronen die we bij vrouwen kunnen aantreffen.”

Ik vond het een heerlijk boek, omdat ik altijd gefascineerd ben geweest door de Griekse mythologie en de combinatie met inzichten opdoen over je persoonlijkheid sprak me erg aan. Wanneer je tijdens rituelen met goden of godinnen werkt en hun energie (of archetype) aanroept om je ritueel te ondersteunen is het boek ook echt een aanrader. Je begint te snappen wat het ‘werken met godinnen’ nou precies betekent en hoe je hun energie kunt inzetten tijdens bijvoorbeeld een ritueel voor een nieuwe baan, of om meer zelfliefde te ervaren. De godinnen leven in ons en zijn een wezenlijk onderdeel van vrouwen vroeger en nu. Hun rollen veranderen, net als die van ons veranderen.

Copyright © Nanaya, 2021