Energetisch zuiveren

Naast het fysiek schoonmaken van je huis, kun je het ook energetisch reinigen. Energetisch reinigen of zuiveren kom je binnen hekserij en andere natuurreligies regelmatig tegen. In plaats van dat je iets fysiek schoonmaakt, zuiver je de energie.
Van oudsher werd dit gedaan om kwade geesten of energieën weg te jagen. Ik zie het vooral als een manier om mezelf en de ruimte om me heen vrij te maken van oude energie en ruimte te creëren voor het nieuwe. Voor en na het trekken van de cirkel zou je de ruimte kunnen zuiveren, maar ook voorwerpen die je wil inwijden kun je vooraf reinigen. Ik heb mijn nieuwe woning ook gereinigd met salie voor ik erin trok. Niet om de oude gebeurtenissen uit het huis weg te vagen, maar wel om schoon schip te maken en het huis op die manier aan mij te binden voor de tijd dat ik er zal wonen.

Binnen het sjamanisme gebruikt men voor het zuiveren smudgesticks: bijeengebonden kruiden die men laat drogen en daarna aansteekt. De vlam wordt uitgeblazen, maar doordat de kruiden blijven smeulen ontstaat rook. Deze rook wordt met een veer of gewoon met de hand verspreid door de ruimte of om een persoon heen. Deze heilige rook kan ook als offer voor de goden of spirits gebruikt worden. Ik maak elk jaar smudgesticks van verse kruiden uit de tuin voor in het heksenpakket. Oorspronkelijk werd witte salie gebruikt om te smudgen, maar je kunt er allerlei kruiden voor gebruiken. Hier lees je hoe je eenvoudig zelf smudgesticks kunt maken.

Naast energetisch reinigen met rook zijn er ook manieren om dat met visualisaties te doen. Een veel gebruikte manier is om je voor te stellen hoe zuiver wit licht door je lichaam schijnt en zo alles wordt verlicht en gereinigd. In het dit drievoudige zuiveringsritueel heb ik zo’n visualisatie opgenomen. Bij het trekken van de cirkel doe je in wezen hetzelfde: je visualiseert hoe je met de athame een gewijde ruimte creëert, ontdaan van alle andere energieën.

Copyright © Nanaya, 2021