Godin Hera

Hera is de godin van het huwelijk. Binnen de Griekse mythologie is zij de vrouw van oppergod Zeus. Deze ging volgens de verhalen herhaaldelijk vreemd, waardoor zij de jaloerse echtgenote werd. In series, films en toneelstukken wordt ze vaak neergezet als wraaklustige vrouw. Toch is ze veel meer dan dat. Ze is een trouwe, loyale echtgenote die door het vuur gaat voor haar man en kinderen. Ze werd aangeroepen door vrouwen in het kraambed en was beschermster van jonge kinderen.
Hera wordt vaak afgebeeld met een pauw. Ze was de trotse keizerin onder de goden en liet graag zien dat haar man de oppergod is. In de mythen sloeg haar trots vaak door in afgunst en wraak, maar trots kan ook tot uiting komen in achter je partner en kinderen gaan staan en ervan genieten wanneer zij het goed doen.

Het archetype Hera was lange tijd de rol van de vrouw binnen de patriarchale samenleving. Haar belangrijkste taak was een goede echtgenote en moeder zijn. Sinds de emancipatie is de rol van Hera als voorbeeld steeds verder afgezwakt. Ze is niet langer het rolmodel waar vrouwen naar kijken, maar eerder een schrikbeeld. Vrouwen zien trouwen niet als hun hoogste doel, maar willen een zelfstandig leven opbouwen. Er is meer ruimte voor godinnen als Artemis, Athena en Afrodite. Toch zijn er nog steeds vrouwen die Hera als belangrijkste kenmerk in hun karakter hebben. Die als jong meisje al dromen van trouwen en een gezin. Hoewel de nadruk in de maatschappij steeds meer komt te liggen op werk en ambitie, zal een Hera-vrouw het gelukkigst worden van een fijne, stabiele relatie.

In mijzelf herken ik zeker trekken van Hera. Ik houd ervan om zelfstandig te zijn en heb veel plannen die ik zelf wil verwezenlijken. Maar als mijn stabiele relatie wankelt, brengt dat me direct uit balans. Als die basis goed is, durf ik op andere vlakken meer risico te nemen en nieuwe dingen uit te proberen.

Copyright © Nanaya, 2021