Het ei in rituelen

In vroeger tijden begroeven boeren eieren langs hun akkers, om zo de vruchtbaarheid te bevorderen. Een goede oogst was essentieel om te overleven en dit is de periode van het jaar dat de kiemkracht steeds meer toeneemt. Wij kennen eieren schilderen vooral van Pasen, de gekerstende versie van de oude voorjaarsfeesten. In wezen is de essentie nog steeds hetzelfde: de wederopstanding van het leven.
Het ei staat al duizenden jaren symbool voor vruchtbaarheid. Het mannelijke en het vrouwelijke gaan samen en vormen nieuw leven. Hoewel Beltane (1 mei) het echte vruchtbaarheidsfeest is, speelt dat nu natuurlijk al een belangrijke rol. Het nieuwe leven is nog wat pril, maar wint de komende weken meer en meer aan kracht.

Het ei komen we tegen in diverse scheppingsverhalen. In de Indiase Veda’s staat beschreven hoe het ei van Brahma in tweeën wordt gespleten en zo de aarde en de hemel vormt. De dooier wordt de zon, die voor het nieuwe leven zorgt. Waar een cirkel staat voor perfecte eenheid en eeuwigheid (zonder begin- of eindpunt) heeft de eivorm ook iets onvolmaakts. Het is geen cirkel maar ook geen perfecte ovaal. Het ei is fragiel: het heeft koestering en zorg nodig om uit te groeien tot iets nieuws. Onbedachtzaamheid zorgt ervoor dat de schil breekt en het nieuwe leven stopt.

Dat maakt het ei tot iets bijzonders: het is niet eeuwigdurend of onfeilbaar zoals de cirkel, maar er is heel wat voor nodig om er daadwerkelijk leven uit te laten ontstaan. Het ei laat zien dat nieuw leven een wonder van de natuur en (goddelijke) scheppingskracht is, niet iets wat we zomaar voor lief kunnen nemen.

Ei-ritueel

Benodigdheden:
- Eieren
- Evt. kleurpotloden/stiften

Begin met het trekken van de cirkel. Ga ontspannen zitten en start met de onderstaande (ingesproken) eivisualisatie. Voel hoe je lijf en het gebied rondom je lichaam zich vult met de opwekkende energie van de lente. Deze energie kun je in het ritueel inzetten.

Neem een ei en houd deze tussen je handen. Stel je voor hoe je één van je wensen, plannen of doelen in het ei visualiseert. Als je wil kun je deze ondertussen versieren met symbolen die passen bij je wens.

Dit ei staat voor dat wat je wil gaan bereiken de komende maanden. Zeg de onderstaande (of een eigen) spreuk op:
“Ei, ei, ei,
Maak me vrij,
Ei, ei, ei,
Maak me blij,
Ei, ei, ei,
’t Oude voorbij,
Ei, ei, ei,
Maart tot mei.”

Herhaal deze spreuk zo vaak als goed voelt en visualiseer ondertussen steeds je wens in het ei dat je in je handen houdt.

Leg het ei dan weg en pak als je wilt een volgend ei, voor een volgend(e) wens, plan of doel. Herhaal de vorige stappen en visualiseer ook in dit ei die wens. Doe dit met zoveel eieren als je plannen hebt. Vaak werkt het het beste als je er niet al te veel kiest, dan kun je je energie beter richten en focussen. Aan zes plannen tegelijk werken zal moeilijker gaan dan aan twee of drie.

Blijf nog even ontspannen zitten en sluit dan de cirkel.

De eieren kun je opeten. De energie die je in de eieren hebt gevisualiseerd neem je zo letterlijk tot je en de spreuk die je herhaalde gaat op in jou. Eet je geen eieren, dan zou je ze ook kunnen begraven en ze zo aan moeder aarde schenken.

Copyright © Nanaya, 2021