Oude tradities van Beltane

Op de vooravond van 1 mei vierde men vroeger het vruchtbaarheidsfeest Beltane. Beltane is de tegenhanger van Samhain, het feest van de doden. Ook op deze avond geloofde men dat de sluiers tussen de werelden dun waren. Maar waar met Samhain het de overledenen waren die ons konden bezoeken, zijn dat begin mei natuurgeesten en elfjes. Men zette schoteltjes met eten klaar in de tuin om hen gunstig te stemmen.
De energie van de tijd van het jaar nodigt uit om naar buiten te gaan. Fysiek, door in de zon te zitten, in de tuin te werken of een flinke wandeling te maken, maar zeker ook mentaal en spiritueel. Het is een tijd om je passies te volgen en je plannen neer te zetten. Tijd om jezelf en je ideeën aan de wereld laten te zien. Na een periode van bezinning met Midwinter en plannen maken met Imbolc en Ostara, kun je die nu naar buiten gaan brengen.

Oude tradities
Beltane was bij uitstek een feest om met de hele gemeenschap te vieren. Een van de tradities was het dansen rond de meipaal. Een grote tak, boom of paal werd op het plein neergezet met aan de bovenkant een krans met linten. Door in een vast patroon om de boom te dansen, vlochten de jongens en meisjes de gekleurde linten rond de paal wat symbool stond voor het versmelten van het mannelijke en het vrouwelijke. Stelletjes konden op deze avond over het grote Beltanevuur springen om zo gereinigd te worden en hun vruchtbaarheid aan te wakkeren. Koppels mochten met Beltane handvasten en zich zo aan elkaar binden voor een jaar en een dag, of daadwerkelijk trouwen.

Ook lang na de invoering van het christendom bleven de meeste van deze tradities bestaan. Veel van de gebruiken werden gekerstend als onderdeel van Pinksteren. Met Pinksteren vieren christenen de uitstorting van de heilige geest, die vaak werd gesymboliseerd met vuur. Dat ging naadloos over in de Beltanevuren die men van oudsher kende. In sommige gemeenten in Nederland is het nog steeds gebruikelijk dat jonge meisjes als pinksterbruid of -blom rond de pinksterkroon dansen.

Copyright © Nanaya, 2021