Dankbaarheidsritueel met collage

Lammas is de perfecte tijd om aan de slag te gaan met een dankbaarheidsritueel. Die kun je op allerlei manieren vormgeven en een ervan is het maken van een collage. Tijdens de zwangerschapscursus die we volgen en in diverse boeken over vrije bevalling komt de collage terug: een verzameling afbeeldingen, tekeningen en teksten om je zo (visueel) voor te bereiden op hoe je de bevalling voor je ziet. Met het thema dankbaarheid zou je hetzelfde kunnen doen door een dankbaarheidscollage te maken.
Je knipt allerlei foto’s, afbeeldingen of inspirerende teksten uit en plakt deze op een groot vel. Je kunt het maken van de collage in de cirkel tijdens het ritueel doen, maar ook deze vooraf maken en hem in de cirkel inwijden en zo zegenen. Voor het onderstaande ritueel verzamel je vooraf al het materiaal en dat verwerk je tijdens je ritueel.

Benodigdheden voor het ritueel:
- Groot vel papier
- Lijm
- Foto’s, afbeeldingen, teksten
- Evt. stiften/potloden

Start met het trekken van de cirkel. Nodig de god en godin uit om tijdens je ritueel aanwezig te zijn. Je kunt ook een specifieke god of godin uitkiezen en deze uitnodigen, bijvoorbeeld de Keltische zonnegod Lugh of de Griekse godin Demeter van het graan en de overvloed.

Begin je ritueel met een korte meditatie en breng je aandacht naar je hart. Dankbaarheid vind je niet in je hoofd, maar beleef je vanuit je hart. Voel of het lukt om je hart te openen en te ontvangen wat er op je pad komt.

Pak dan de stapel afbeeldingen erbij en bekijk ze rustig één voor één. Ervaar wat het met je doet. Waar ben je allemaal dankbaar voor? Hoe is het om dit in je leven te mogen ervaren? Laat het op je inwerken en plak dan alle afbeeldingen op het vel. Schrijf er woorden bij als dat goed voelt of teken verbindingen tussen de afbeeldingen. Maak het helemaal eigen.

Leg de collage dan voor je op je altaar of houd hem vast in je handen en bekijk hem eens goed. Haal een paar keer wat dieper adem en voel hoe je hartgebied nu aanvoelt. Voel hoe er liefde stroomt vanuit je hart naar alles waar deze collage voor staat.

Spreek, als dat goed voelt, je dankbaarheid hardop uit. Je kunt onderstaande spreuk hiervoor gebruiken of eigen woorden kiezen:
"Mijn hart vult zich met dankbaarheid,
Deze schatten van de aarde neem ik aan.
Ik geniet van haar immense schoonheid,
En vier het oogsten van het graan.
Langzaam schuift het wiel naar de herfsttijd,
Ik laat mijn ontevredenheid gaan.”

Gebruik dan de vier elementen om je collage te zegenen, bedank de god/godin en sluit de cirkel. Hang je collage ergens in huis op waar je hem vaak kunt zien.

Copyright © Nanaya, 2021