Ostara 2016

Jaarfeest Ostara
Met Ostara vieren we de lente. Dag en nacht zijn even lang en de natuur komt om ons heen tot leven.
Waar we met Imbolc nog zaadjes en bollen plantten die verborgen gingen onder een laag donkere aarde, krijgen we met Ostara al de eerste fleurige bloemen te zien. Ostara is van oudsher een vruchtbaar-heidsfeest, waar de hazen en eieren symbool voor staan. Voor mij is Ostara ook een mooie tijd om oude patronen te doorbreken. Na een lange winter en periode van bezinning, geeft de energie van de lente ons net dat duwtje in de rug om letterlijk vrij te breken. En wat kan dat beter symboliseren dan het breken van eierschalen? Als je je herkent in patronen of cycli die je telkens weer doorloopt, maar die je eigenlijk achter je wilt laten, dan kun je het onderstaande ritueel doen.

Oude patronen doorbreken met Ostara
Ostara is hét moment om met de opwekkende energie van de lente je oude patronen te doorbreken. Voor dit ritueel heb je eieren nodig en stiften of verf. Zet ook alvast een bakje klaar waar je de eieren in kunt breken. Je kunt voor dit ritueel het beste ongekookte eieren gebruiken.
Trek de cirkel en nodig de elementen uit. Ga ontspannen zitten en visualiseer de patronen die jij wil doorbreken. Stel je voor wanneer die het sterkst opspelen. Geef je snel anderen de schuld als iets misgaat? Blijf je telkens met een gespannen gevoel zitten als je in een vergadering je mening moet geven? Of voel je angst om ‘nee’ te zeggen, waardoor je over je grenzen heengaat? Het kan iets heel groots zijn, of iets heel kleins. Het kan eigenlijk van alles zijn!
Normaal zul je deze gevoelens proberen weg te stoppen, maar nu mogen ze er even helemaal zijn. Terwijl je deze gevoelens op laat komen, ga je aan de slag met de eieren. Elk ei kan staan voor één patroon dat jij graag wil doorbreken. Teken met de stift of verf patronen op het ei. Doe dit intuïtief en symbolisch. Misschien wil je wel poppetjes tekenen die voor de oude patronen staan of gewoon cirkels, lijnen of driehoeken. Als je eieren klaar zijn, visualiseer dan hoe je je patroon gaat doorbreken. Wat doe je de volgende keer tijdens een spannende vergadering of wanneer je ‘ja’ zegt maar ‘nee’ bedoelt?
Breek de eierschalen kapot en gebruik de eieren om bijvoorbeeld een lekkere soufflé of taart te bakken. Zo versterk je de transformerende werking van het ritueel: je doorbreekt een oud patroon en zet het om in iets nieuws. Nadat je de eieren hebt gebroken, sluit je de cirkel. Gebruik de inhoud van de eieren meteen en visualiseer ook tijdens het bakken hoe je jouw patronen omzet in wat nieuws.