Lammas 2016

Jaarfeest Lammas
Lammas of Lughnasadh wordt gevierd op 1 augustus en is een oogstfeest. Het is een moment om dankbaar te zijn
voor gedane arbeid en nu te genieten van wat eruit voortkomt. Als je het jaarwiel volgt, kun je nu oogsten wat je in het voorjaar hebt gezaaid. Nieuwe plannen die je toen had en de afgelopen maanden hebt gevoed, beginnen nu hun vruchten af te werpen. Lughnasadh is vernoemt naar zonnegod Lugh. In deze periode vond de oogst plaats en het graan werd gezien als symbool voor Lugh. Bij het oogsten offerde de god Lugh zich als het ware op, waardoor de mensen broden konden bakken. Vaak werd van het eerste graan mannenfiguurtjes gebakken die de god voorstelden. Door dit brood te breken, symboliseerde men de opoffering van Lugh. Ook neemt de zon na augustus steeds meer in kracht af. De zonnegod offert zich op, zodat het land niet verdort en uitdroogt.

Opoffering
Zoals de zonnegod Lugh zich opoffert zodat de aarde niet verdort, zo brengen wij ook allerlei offers. Voor onze geliefden, voor onze ouders, voor onze kinderen. Sommige offers kosten ons weinig moeite, maar andere kunnen best pijn doen. Zeker wanneer we het doen om anderen gelukkig te maken, maar daardoor voorbij gaan aan onze eigen gevoelens en wensen. Voor veel vrouwen is het vanzelfsprekend om zichzelf weg te cijferen en hun dromen en verlangens op een laag pitje te zetten, zeker wanneer er kinderen komen.
Opoffering komt voort uit onbaat-zuchtigheid en wordt vaak gezien als iets nobels. En dat kan het ook zeker zijn. Je laat iets omdat je een ander wat gunt. Als we dat niet deden, zouden we nooit kinderen kunnen opvoeden of voor dieren kunnen zorgen. Alleen slaan we daar soms in door. Hoeveel opoffering is daadwerkelijk nodig? En hoeveel kunnen we opofferen zonder ook onszelf kwijt te raken? Het Lammas-ritueel kan je helpen om onderscheid te maken tussen zaken die echt belangrijk zijn en zaken die je kunt opofferen.
De onderstaande visualisatie kun je verwerken in een Lammas-ritueel, maar je kunt het natuurlijk ook los van de jaarfeestviering doen.

Visualisatie
Ga ontspannen zitten en haal een paar keer dieper adem. Stel je voor dat je buiten staat voor een graanveld. De zon is warm en staat hoog. Je moet je hand boven je ogen houden om ver te kunnen kijken. Je besluit een stukje het graanveld in te lopen en beweegt je voorzichtig tussen de graanhalmen. Je ziet de diepgele en bruine kleuren van de halmen en voelt langs de aren. Je loopt nog een stukje verder tot je bij een open cirkel middenin het graanveld komt. Er staat een laag, stenen altaar in de cirkel. Aan een riem die je om je middel draagt, hangt een sikkel. Je snijdt behoedzaam wat graanaren af en legt ze op het altaar. Je bekijkt de graanaren eens goed. De stevige, buigzame steel. De half verborgen zaden die klaar zijn om te oogsten. Je gaat voor het altaar zitten en pakt één van de halmen op. Terwijl je je vingers over de lange aar laat gaan, vraag je jezelf af: Hoe buigzaam en stevig ben ik? Kan ik makkelijk meebuigen met hoe de wind staat of zou ik snel breken? Dan laat je je vingers over de zaden gaan. Haal er maar eentje uit. Vraag jezelf: Wat heb ik weg te geven? Laat de gedachten die opkomen rustig toe.
Je legt de halm terug op het altaar en loopt naar de rand van de cirkel in het graan. Ga ontspannen staan en stel je voor hoe jij daar in de cirkel langzaamaan zelf een graanhalm wordt. Je staat stevig in de aarde en beweegt mee op de wind. Je bent goudgeel van kleur. Je hoofd is gevuld met zaden, dingen die je kunt weggeven. Hoe voelt het om zo te staan? Sta je stevig of ben je bang om om te vallen? Hoeveel zou jij weg willen geven, zodat anderen ervan kunnen oogsten? En hoeveel heb je zelf nodig om overeind te blijven? Geef je teveel?
Laat ook deze antwoorden rustig naar boven komen en ervaar gewoon wat je ervaart. Als je zo een tijdje hebt gestaan, loop je in gedachten weer terug naar het altaar. Offer wat van de zaden aan moeder aarde, door ze over de grond uit te strooien. Bedank voor inzichten die je hebt gekregen. Loop dan weer terug door het graan naar het punt waar je bent begonnen. Kom langzaam weer terug in de ruimte waar je zit en haal een paar keer dieper adem. Open dan je ogen. Schrijf inzichten die je hebt opgedaan op.