Beltane 2016

Beltane, ook wel Beltain of meiavond genoemd, is het feest van de vruchtbaarheid. Heksen vieren het tijdens de nacht van 30 april op 1 mei. We vieren met Beltane vooral het huwelijk tussen de god en godin. Door hun huwelijk brengen ze ons nieuw leven. In de natuur zien we rond deze tijd overal om ons heen de vruchtbaarheid en bevruchting. Traditioneel was Beltane een seksueel getint feest waar de jonge vrouwen het hof gemaakt werden door de jonge mannen. Vruchtbaarheid en seksualiteit zijn nauw verbonden en het is daarom niet raar dat dit een belangrijke rol innam tijdens vieringen.
Je kunt dit op je altaar terug laten komen door afbeeldingen de god en godin, rozenolie en bloemen.
Met Beltane kun je goed liefdesrituelen doen. Niet de variant waarbij je je buurman verliefd op je probeert te laten worden, maar wel bijvoorbeeld een ritueel om je relatie te versterken of om het universum in te sturen dat je klaar bent voor een nieuwe partner. Of een ritueel om uiting te geven aan je eigen liefdeskracht, zoals je met het onderstaande ritueel kunt doen.


Beltanebloemenritueel
Dit eenvoudige ritueel kun je op verschillende manieren doen en op die manier eigen maken. Je kunt alle bloemen voor je partner maken of elke bloem voor iemand anders. Of je maakt de bos met bloemen alleen voor jezelf, want hoewel er soms een taboe op lijkt te rusten is zelfliefde enorm belangrijk. Koop een bos rozen, bij voorkeur in het roze of rood, en zet ze in een vaas op je altaar. Leg ook (roze, rode, witte) linten, een schaar, (rode) pen en papier klaar.
Trek de cirkel en ga ontspannen zitten. Haal een paar keer wat dieper adem en sluit je ogen. Stel je een roze/rood licht voor dat als een bol boven je hoofd hangt. Laat deze bol duidelijker en sterker worden en voel hoe deze als een zon liefdevolle stralen over je heen laat vallen. Neem deze stralen in je op via je huid en voel hoe ze dieper doordingen. Adem rustig en ontspannen door en ervaar hoe het is om zo in liefde te baden.
Misschien komen wel negatieve gedachten op als ‘ik verdien dit niet, want…’. Laat die gedachten voor wat ze zijn. Erken dat ze er zijn, maar ga toch door met de oefening. Blijf voelen wat het met je doet om die liefdevolle energie in je op te nemen. Wanneer je het gevoel hebt dat je helemaal gevuld bent, laat je de bol in je lichaam afdalen en plaatsnemen op de plek van je hart.
Open je ogen en ga aan de slag. Schijf op losse briefjes alles op wat voor jou met liefde te maken heeft. Dat kunnen grote, maar ook heel kleine dingen zijn. In elk briefje maak je een gaatje waar je een lint doorheen haalt. Knoop dit lint aan een roos. Misschien vind je het leuk om één roos voor je partner te maken, eentje voor je kind, eentje voor je moeder, voor je beste vriendin, etc. Aan elke roos kun je dan één of meerdere briefjes hangen. Maak ook zeker een roos voor jezelf en schrijf op die briefjes wat je liefdevol aan jezelf vindt. Als je klaar bent, kun je de rozen nog zegenen met het volgende (of een zelfgemaakt) rijmpje: “Laat deze rozen liefde verspreiden en mijn geliefden verblijden.”