Litha 2016

Het jaarfeest Litha staat voor de deur. Tijdens dit midzomerfeest vieren heksen de langste dag van het jaar. Midzomer (het midden van de zomer) stamt nog af van de tijd dat mensen het jaar in twee seizoenen verdeelden: de zomer en de winter. 21 juni was dan het midden van het zomerseizoen. Waar de winter een tijd van naar binnen keren is, is de zomer een tijd om erop uit te trekken en in contact te komen met de buitenwereld.
Tegenwoordig staan we snel en makkelijk in contact met de buitenwereld en door internet en tv halen we de buitenwereld naar onze binnenwereld toe. We lezen en horen over heftige dingen zoals de schietpartij in Orlando, de dood van een Brits parlementslid en luchtaanvallen in Syrië. Natuurlijk kunnen we hier niet ‘even’ wat aan doen en is veel van het nieuws dat we onder ogen krijgen negatief gekleurd, maar er gebeurt wel veel in de wereld om ons heen en dat beïnvloedt toch ons leven. Ik denk dat verdraagzaamheid een van de belangrijkste dingen is die we als mens kunnen bijdragen aan de wereld. Daarom gaat het Litha-ritueel van deze heksenkrant over verdraagzaamheid.

Litha-ritueel
Leg voor het ritueel pen (of kleurpotloden) en papier klaar.
Trek de cirkel en nodig ook de godin Kwan Yin uit. Kwan Yin is de godin van de compassie uit de Chinese cultuur. Woorden als tolerantie, acceptatie, balans en harmonie horen bij haar.

Ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Haal een paar keer dieper adem en word je bewust van de veilige cirkel waarin je zit. Een cirkel waarin alles goed is en alles één is. Je hoeft je in deze cirkel nooit anders voor te doen dan je bent.
Neem een vel papier en schrijf in het midden ‘verdraagzaamheid’ op met een cirkel er omheen. Maak een woordspin rondom dit woord, waarbij je alles opschrijft wat in je opkomt. Ter inspiratie wat woorden die bij mij opkwamen: vrijheid, accepteren, goed zoals je bent, uniek zijn, homohuwelijk, culturen, samenzijn, eenheid. Trek lijnen tussen de woorden die je geschreven hebt en het woord in het midden.

Ga nu weer ontspannen zitten voor de volgende geleide meditatie. "Sluit je ogen en haal een paar keer wat dieper adem. Wanneer je inademt voel je hoe je wit licht inademt en bij elke uitademing laat je los wat je niet meer nodig hebt. Stel je voor dat je in een weiland staat. Je staat onderaan een heuvel en besluit omhoog te lopen. Je ziet dat op de top van de heuvel een steencirkel staat. Zodra je bovenaan de heuvel komt, sta je voor de ingang van de steencirkel. In het midden zie je een Chinese vrouw staan, gehuld in witte kleding. Je loopt naar haar toe. Ze straalt harmonie en ontspanning uit en haar ogen zijn vol liefde. Ze gebaart je te gaan zitten in het midden van de steencirkel en komt tegenover je zitten. Laat haar maar vertellen wat ze je te zeggen heeft. Neem hiervoor rustig je tijd.
Na een tijdje word je je bewust dat de zon hoog aan de hemel staat. De zonnestralen vallen op je gezicht en laten de steencirkel in licht baden. Precies op dat moment komen achter de stenen allerlei mensen tevoorschijn. Dik en dun, jong en oud, groot en klein, blank en gekleurd. Ze staan in een cirkel om je heen, binnenin de stenen cirkel. Ze komen zij aan zij staan en nemen elkaars hand vast. Ervaar hoe je je voelt tegenover deze mensen. De Chinese vrouw gebaart dat je naar ze toe kan lopen en dat doe je. Je loopt naar een punt in de cirkel en past er zo tussen. Houd de handen maar vast van de personen naast je. Dan voel je hoe de mensencirkel begint te bewegen. Eerst in rustige cirkels, dan steeds sneller, dansend en rennend. Jij gaat mee in deze stroom en voelt hoe je één bent. Eén met mensen die je niet kent, maar die tegelijkertijd zo vertrouwd voelen. Op een gegeven moment gooit de Chinese vrouw haar handen in de lucht en iedereen uit de cirkel volgt. Alle opgebouwde energie sturen we de wereld in: liefde, vrede, geluk. We wensen iedereen mooie dingen toe. Dan zie je hoe met de laatste energie die wegvloeit, ook de mensen oplossen en ook de Chinese vrouw verdwijnt. Je geniet nog even na in de steencirkel en loopt dan in je eigen tempo de heuvel weer af. Kom langzaam terug in de ruimte en open dan je ogen.”
Neem even de tijd om je ervaringen op te schrijven. Misschien zijn er nog woorden die je toe kunt voegen aan je woordspin. Hang de woordspin op een plek die je regelmatig ziet, zodat je je eigen verdraagzaamheid kunt trainen en laten groeien. Een fijne Litha gewenst!