Amethist

Ik kwam een tijd terug in een tekst tegen dat de amethist bij de tarotkaart ‘de Dood’ hoort, omdat beide aangeven dat het tijd is voor transformatie en loslaten. Waarom deze steen er precies bij paste, werd me niet helemaal duidelijk, maar ik vond het een mooi bruggetje om in deze heksenkrant aandacht te besteden aan deze veel voorkomende edelsteen.

Vrijwel iedereen die edelstenen gaat verzamelen, heeft er wel eentje (of meerdere) in huis. Amethist wordt zowel in ruwe geodevorm verkocht als in gepolijste vorm. De steen varieert van lila tot dieppaars.
Door de kleur past deze steen bij het 6e en 7e chakra en de amethist wordt voor allerlei hoofdgerelateerde klachten ingezet. Zo werkt hij goed bij zorgen, piekeren en hoofdpijn. Het is een steen met een zachte, kalmerende energie die je makkelijk meerdere dagen achter elkaar kunt dragen of lange tijd onder je hoofdkussen kunt leggen bij slaapproblemen. De steen past goed in de hedendaagse maatschappij waarbij we veel in ons hoofd zitten en ook steeds meer ‘kopzorgen’ hebben. Mensen die gevoelig zijn voor negatieve (werk)sfeer merken dat een amethist verlichting brengt.

Door de verbondenheid met het 7e chakra heeft de amethist ook een sterk spirituele werking. Hij kan helpen bij het versterken van je intuïtie, helderheid en spirituele groei. De amethist werd vaak verwerkt in spirituele sieraden binnen het christendom, zoals in bisschopsringen, om aan te geven dat ze het aardse ontstegen en zich op het hemelse richtten.

Amethist wordt vaak samen met rozenkwarts en bergkristal verkocht. Ze worden ook wel ‘de gouden driehoek’ genoemd, omdat deze drie stenen samen voor harmonie zorgen. Ze zouden dan elkaars werking versterken. Wanneer je (drink)water wil zuiveren en opladen, kun je van elk eentje onderin de bodem van een karaf leggen.

Soms kom je een amethist tegen die deels geel is: een combinatie van amethist en citrien die ametrien genoemd wordt. Deze stenen verenigen de eigenschappen van zowel amethist en citrien en hebben een verhelderende, opwekkende werking. Deze steen kun je goed inzetten om stress te verlichten en je vrolijker te stemmen.

Copyright © Nanaya, 2021