Jaarfeest Ostara - 2017

Na maanden van kou en donker zijn met Ostara dag en nacht weer even lang. Afgelopen week was de lente echt voelbaar. De zon wint duidelijk aan kracht en de bomen in onze voortuin staan vol prachtige witte en roze bloemetjes. Ik geniet van de kleurenpracht, zonder jas naar buiten en het inwisselen van de winterdecoraties voor die van de lente in de praktijkruimte.
Jaarfeest Ostara
Ostara geeft de start van de lente aan. Het is een equinox, een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Hierdoor zijn dag en nacht even lang en komt de zon precies in het oosten op. Met Ostara staan we stil bij het nieuwe leven. Waar we met Yule en Imbolc vooral plannen maakten, is het nu tijd om ze te gaan uitvoeren. Je wensen kunnen meeliften op de levendige energie van de natuur, die naar boven en naar buiten gericht is. Ostara is een feest van vreugde en lichtheid.

Veren
Met Ostara staan eieren symbool voor het nieuwe leven. De lente is in aantocht en weldra zal het nieuwe leven, dat al maandenlang onder de aarde sluimerde, weer zichtbaar zijn. De vorm van het ei verwijst naar eenheid en heelheid en dit kun je terug laten komen in je Ostara-ritueel. Niet alleen het ei is een veel gebruikt symbool van de vogel, ook veren zijn geliefde, magische voorwerpen. Een paar weken geleden ben ik naar de tentoonstelling ‘Wereld vol Veren’ geweest in het museum van Volkenkunde. Ik raakte erdoor geïnspireerd om aan de slag te gaan met veren. Overal ter wereld dragen mensen veren verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen en sieraden. Van de oude Indiaanse opperhoofden tot hedendaagse couturiers, allemaal gebruiken ze de kracht en magie van de veer.

Volgens mijn nieuwe symbolenencyclopedie staat een enkele veer voor lichtheid, mobiliteit, balans, vreugde en het element lucht. In het oude Egypte was een struisvogelveer de hiëroglief voor de godin Maät, de godin van de waarheid en eeuwige orde van het universum. Na de dood werd gedacht dat je hart op een weegschaal zou worden gewogen, met aan de andere kant de veer van Maät. Was de weegschaal in balans, dan mocht je door naar het dodenrijk. Je kunt veren gebruikten tijdens rituelen om het element lucht te vertegenwoordigen, naast vuur, water en aarde. Veren zijn ook geschikt om te reinigen en bijvoorbeeld de rook van salie door een ruimte of om iemand heen te verspreiden. Veren zijn prachtig om je staf mee te versieren of een krachtvoorwerp van te maken.

Helaas worden veel vogels gedood voor hun kleurige veren. Zelf werk ik daarom graag met gevonden veren of veren van de Museumwinkel. Je kunt de onderstaande visualisatie en decoratie los gebruiken, maar ze ook verwerken in een groter ritueel. Dan zou je bijvoorbeeld de veren voor het bewaarpotje kunnen koppelen aan eigenschappen die je wilt versterken of doelen die je jezelf stelt.

Verenvisualisatie
De volgende visualisat “Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Voel hoe je alle gedachten die je nu niet nodig hebt bij elke uitademing wegblaast. En bij iedere inademing haal je frisse, schone energie naar binnen. Adem zo een paar keer goed door, totdat je je ontspannen en helder voelt. Stel je voor dat je in een park bent en op een bankje zit. Om je heen staan de bomen volop in bloesem en in het gras steken narcissen en krokussen hun fleurige kopjes boven de aarde uit. Je geniet van het uitzicht en wordt je dan bewust van de vogels om je heen. Je sluit even je ogen om nog beter te kunnen luisteren. Merels, koolmeesjes, spechten en musjes, allemaal zingen ze uitbundig in de takken van de hoge bomen. Je opent in gedachten weer je ogen en ziet hoe er een vogel op je afvliegt. Wat voor vogel is het? De vogel landt op het bankje, net naast je. Hij lijkt helemaal niet bang te zijn. De vogel schudt zijn veren op en rangschikt ze weer netjes met zijn snavel. Als hij wegvliegt, zie je dat er een veer is blijven liggen. Je pakt de veer op en bekijkt hem eens goed. Deze veer staat voor lichtheid en helderheid. Hoe zou je die eigenschappen wat meer willen toepassen in je leven? Welke zaken neem je zwaar op en waarbij kun je wat lucht gebruiken?

Wanneer je de veer tussen je duim en wijsvinger op en neer draait, ontstaat plotseling een wervelwind. De wind zuigt je op en je vliegt naar boven. De veer houd je stevig vast. Je vliegt hoger en hoger en komt dan terecht op een plateau tussen de wolken. Op het plateau staat de Egyptische godin Maät, de godin van de waarheid. In haar hand houdt ze een weegschaal en ze gebaart je om de veer op de ene kant te zetten. Hij blijft wonderbaarlijk genoeg rechtop staan. Maät komt dichterbij en met één soepele beweging haalt ze je hart uit je borstkas. Met jou gebeurt niks, je blijft gewoon staan en kijkt naar je hart. Ze legt het hart op de andere kant van de weegschaal. Wat gebeurt er? Is jouw hart gevuld met lichtheid? Of zijn er zware plekken die genezing mogen hebben? Laat gebeuren wat er gebeurt en als je vragen hebt, kun je die aan Maät stellen. Hoe zou je beter de ware weg van je hart kunnen volgen?
Wanneer je antwoorden hebt gekregen op je vragen, reikt Maät je je hart weer aan en duwt het terug je borstkas in. Hoe voelt het aan? Voel je je lichter? Ze gebaart dat je de veer weer mag pakken en zodra je die in je hand hebt, zweef je langzaam aan de veer weer naar beneden naar het bankje in het park. Je luistert naar de vogels en kijkt naar de bloemen. En dan word je je langzaam weer bewust van de ruimte waarin je zit en wanneer het goed voelt, open je je ogen.”

Indrukken die je hebt opgedaan, kun je na de visualisatie opschrijven. Je zou ook aansluitend een klein zuiveringsritueel kunnen houden, waarbij je met een veer salie om je heen verspreidt om het donkere weg te vegen of waarbij je jezelf juist licht toewuift.

Copyright © Nanaya, 2021