Tarot - language of letting go

Gemaakt door: Melody Beattie
Aantal kaarten: 50
Gepubliceerd: Hay House, 2005
Afmeting: 13 * 9 cm
Soort kaarten: Inzichtkaarten

Deze kaartenset is gemaakt door Melody Beattie, die 12 boeken waaronder een met dezelfde titel heeft geschreven. Hoewel ik het boek niet heb gelezen, vind ik de kaarten zelf erg goed te gebruiken. Elke kaart bevat op de voorkant een prachtige afbeelding, geïllustreerd door Elizabeth Rosen, en één of twee woorden die te maken hebben met loslaten. De achterkant begint telkens met ‘Today I will…’ en daarna een bijpassende tekst. De kaarten hebben thema’s als ‘making the right decisions’, accepting my imperfections’ en ‘releasing resistance’.

Bij de kaartenset zelf zit geen boekje, alleen een extra kaart met daarop tekst vanuit de maakster:
“I hope that these affirmation cards help remind you that each day we can ask for and accept the healing energy of God and the Universe. Open your hearts and let that energy flow to you, through you and on to others.”

Het mooie van de kaartenset vind ik dat de affirmaties steeds over één dag gaan. Loslaten is voor veel mensen een lastig thema, waar vaak emoties als verdriet, boosheid, teleurstelling en angst een rol bij spelen. Loslaten is een essentieel onderdeel van het leven en kan ons weer ruimte geven voor wat nieuws. Loslaten kun je op alle gebieden van je leven tegenkomen: het kan gaan om het loslaten van een baan, een relatie, oude patronen in je leven of verwachtingen die je had. Loslaten vraagt vertrouwen en acceptatie, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zijn deze kaarten zo prettig om mee te werken. Ze vragen je slechts één dag iets te doen.

Je hoeft niet de rest van je leven verandering te accepteren, want dat kan op een moment van transformatie enorm groot voelen. Je hoeft alleen vandaag maar open te staan voor die verandering. En iets voor één dag doen, voelt een stuk beter te doen. Wanneer je in een proces van loslaten zit, zou je elke dag een kaartje kunnen trekken en zo meer in het hier en nu te leven. Dat is ook wat Melody Beattie ermee voor ogen heeft: “When you live in the here-and-now, you can allow life to happen instead of trying to force outcomes”. Ook wanneer je niet specifiek in een loslaatproces zit, zijn de kaartjes geschikt om je die dag ergens op te focussen. Kaarten als ‘enjoying life’ en ‘taking risks’ kunnen op elk moment passen. Het enige minpuntje vind ik dat God regelmatig aangehaald wordt in de uitleg van de kaarten, als iemand aan wie we hulp moeten vragen en die ons al dan niet kan geven waar we naar zoeken. Maar als je God ziet als het universum of liefdeskracht en je daar niet aan stoort, zijn het erg fijne kaarten om te gebruiken.