Tarot - wisdom of trees

Gemaakt door: Jane Struthers
Aantal kaarten: 40
Gepubliceerd: Watkins Publishing, 2012
Afmeting: 12 * 9 cm
Soort kaarten: Orakel

“Trees lived on the Earth long before mankind arrived and will probably still be here long after humans have died out.” Hiermee begint Jane Struthers de introductie van het boek dat bij de 40 bomenorakelkaarten hoort. Door de millennia heen hebben mensen met respect en verwondering naar bomen gekeken en veel culturen zien hen als heilig. De Germaanse mythologie is zelfs gebaseerd op het idee dat onze wereld via de wereldboom (Yggdrasil) verbonden is met de boven- en onderwerelden. Mensen vinden kracht, beschutting en rust bij bomen en zij bevatten een eeuwenoude wijsheid.

Na de introductie vind je in het boek verschillende manieren om met het deck te werken en zelfs twee leggingen uitgewerkt. De kaarten zijn ingedeeld in 4 categorieën die je makkelijk kunt herkennen aan de kleur van het kader rond de kaart. Blauw staat voor ‘Roots-Being’ oftewel ‘wortels’ en ‘zijn’. Bomen als de Acacia, Baobab en Wilg vallen hieronder. De kleur bruin staat voor de stam en ‘healing’, met bomen als de berk en haagbeuk. Groen staat voor het blad en wijsheid, omdat die verbonden zijn met het universum. We komen hier oa de jenever en hulst tegen. De laatste categorie draait om zaden en vruchten en staan voor kracht.

Elke kaart staat in het boekje uitgebreid uitgewerkt en de auteur heeft hier telkens een woord aan gekoppeld. Zo staat de zilverberk voor reiniging en de wilg voor harmonie. Na de Latijnse naam vinden we een boodschap vanuit Deva van de boom en daarna uitleg over wat de kaart betekent. De Deva’s kun je zien als natuurgeesten die in en rond de bomen leven. In een apart kader vind je meer over de eigenschappen en het gebied waar de boom oorspronkelijk vandaan komt. De kaarten bevatten prachtige tekeningen die een beetje romantisch aandoen. Ze hebben een fijn, handzaam formaat, waardoor je er makkelijk mee kunt werken. Ik vind het een prettig deck voor leggingen en tijdens cursussen merk ik dat veel cursisten ervoor kiezen. Doordat elke boom als het ware een boodschap voor je bevat, kun je er prima mee werken bij complexere leggingen over bijvoorbeeld zelfontwikkeling. Maar ook bij concrete problemen waar je tegenaan loopt over werk of in je gezin kun je de kaarten prima inzetten.