Tarot - stenen op ons pad

Gemaakt door: Nicolien de Kroon en Agnès Schlüter
Aantal kaarten: 60
Gepubliceerd: A3-boeken, 2010
Afmeting: 5*7 cm
Soort kaarten: Orakelkaarten
Een van de meest aparte kaartsets die ik tegen ben gekomen, moet wel het stenenorakel zijn van Nicolien en Agnès. Dat begint al bij het feit dat ik een heel ander boek verwacht had, toen ik ‘Nederlands stenenorakel’ had gelezen. Het boek bevat niet, zoals ik gewend ben, een uitgebreide uitleg van elke kaart, maar leest meer als een dagboek van twee vriendinnen die door Nederland reizen en ondertussen stenen verzamelen. Verbonden door hun liefde voor stenen, besluiten ze uiteindelijk een boek te schrijven over hun verzameltochten.

In de zomer van 2006 gaan Nicolien en Agnès voor het eerst op pad. Ze willen naar Pieterburen en per provincie een stuk van het Pieterpad lopen om stenen te verzamelen. Zoals het wel vaker in het leven gaat, loopt het uiteindelijk anders en de eerste dag belanden ze in Katwijk. Ze willen niet bewust stenen zoeken, maar wachten welke stenen op hun pad komen en wat zij hun te vertellen hebben. Het komt gedurende het boek vaker voor dat de twee zich voornemen ergens heen te gaan, maar uiteindelijk heel ergens anders belanden. Bij elke dag dat ze een provincie bezoeken, komt er ook een thema bij hen op en de stenen die ze die dag gevonden hebben, brengen ze in verband met dat thema. Ook de vier elementen komen bij elke provincie in de stenen terug. Zoals gezegd, een aparte manier om een kaartenset te maken, maar het levert wel een heel persoonlijk verslag op van het tot stand komen van de kaarten.

Het boek zit vol mooie foto’s en aan het einde van elk hoofdstuk staat het thema met de bijpassende stenen in kleur afgedrukt. De kaarten zelf, gedrukt op iets dikker papier, zitten achterin het boek als een soort knipvellen. Op de achterkant zien we de kaart van Nederland en ‘Het Nederlands stenenorakel’ staan. Per provincie zijn er 5 kaarten: de themakaart en een kaart per element. In totaal komt het uit op 60 kaarten.

Hoewel ik in eerste instantie erg moest wennen aan de manier van schrijven, vond ik het uiteindelijk wel een leuk boekje om te lezen. Of je het echt een stenenorakel kunt noemen, valt naar mijn mening te betwijfelen. De eenvoudig vormgegeven kaartjes van dun karton nodigen niet echt uit om vaak te gebruiken. Leuk om eens door te lezen als je ook dol bent op stenen verzamelen, maar de kaarten zitten bij mij nog als knipvellen achterin.

Copyright © Nanaya, 2021