Tarot - vogelvlucht

Gemaakt door: Jane Toerien & Joyce van Dobben
Aantal kaarten: 66
Gepubliceerd: Altamira-Becht, 2010
Afmeting: 14 * 9 cm
Soort kaarten: Orakelkaarten

Vogelvlucht naar het paradijs is een vervolg op Vogelkaarten: de helende kracht van het vogelrijk. Al in 1999 begonnen Jane en Joyce aan deze eerste set en het duurde ruim 4 jaar om alle kaarten te maken. Toen ging het om 55 kaarten. In deze nieuwe set staan 66 vogels centraal die ons volgens de maaksters veel meer te bieden hebben dan alleen hun schoonheid en zang. Ze willen je met de kaarten en het bijpassende boek inzicht geven in de magische krachten van vogels. Dat de kaarten van deze set een duidelijke samenhang hebben met de eerste, komt meteen naar voren wanneer je de nummering bekijkt. De eerste kaart ‘bijeneter’ begint namelijk op 56.

De grote kaarten zijn getekend door Joyce van Dobben, die in Spaarnwoude woont. Elke kaart bevat een gedetailleerde, natuurgetrouwe weergave van een vogel met daar omheen veel symboliek. Het is mooi om te zien hoe de wat meer zweverige achtergronden samenkomen met de kleurrijke vogels. Veel van de kaarten bevatten regenbogen, ovalen en cirkels. Ook harten en manen komen regelmatig terug in de fleurige afbeeldingen.

Het boek begint met een verhaal over de auteur en de kunstenares die de kaarten tekende. Zo krijg je een goed beeld waarom er een tweede set kaarten tot stand is gekomen en welke bijzondere ontmoetingen er gedurende het maakproces met vogels plaatsvonden. Na de persoonlijke verhalen vind je in het boek uitleg over hoe de kaarten te gebruiken en 7 leggingen. De leggingen hebben vogelnamen en zijn voor specifieke gebeurtenissen geschikt. Zo kun je stern-legging doen als steun voor een reis en de bobolink-legging om naar boven te halen waar je trots op kunt zijn. De leggingen zijn duidelijk uitgewerkt en origineel. De rest van het boek is gewijd aan de vogels, waarbij links telkens een grote zwart/witafbeelding van de kaart te zien is en op de rechter pagina de uitleg van de kaart. Leuk dat zowel over de vogel en zijn uiterlijke kenmerken geschreven is, als zijn symbolische betekenis en affirmatie. Op die manier leer je ook nog iets over de verschillende vogels, want zeker in deze tweede set zitten veel uitheemse vogels zoals de Afrikaanse muisvogel en Amerikaanse Tangara. Dat dit deck wat minder bekend is dan het eerste, blijkt uit het feit dat er amper afbeeldingen van te vinden zijn op internet. De drie kaarten onderaan de pagina heb ik dan ook zelf gescand.

De betekenis van de vogels komt voort uit Jane Toeriens gave om als natuurgeneeskundige met vogels te communiceren, wat de set hier en daar wat zweverig maakt. Maar de prachtige afbeeldingen en duidelijke uitleg bij de kaarten maken veel goed. De kaarten zijn goed te gebruiken om zelf leggingen mee te doen en ik zet ze in bij de sjamanistische trainingen. Van vogels wordt vaak gezegd dat ze de boodschappers van de goden zijn, omdat ze zowel op aarde als in de lucht kunnen leven. Ben je benieuwd wat de vogels je te zeggen hebben, dan is deze set enorm geschikt. Een aanrader voor iedereen die houdt van vogels of gewoon van prachtig vormgegeven kaarten.