Tarot - knuffelkaartjes

Gemaakt door: Yvonne van Meteren & Margot Janssen
Aantal kaarten: 52
Gepubliceerd: Koppenhol, 2006
Afmeting: 7 * 7 cm, rond
Soort kaarten: Inzichtkaarten

Deze vrolijke kinderkaartjes kwam ik tegen tijdens mijn opleiding voetreflex. In het tweede jaar stond een lesdag in het teken van het behandelen van kinderen en we begonnen de dag met het trekken van zo’n kaartje. De kaarten zijn erg geschikt om met (jonge) kinderen te gebruiken. Vragen die je als therapeut zou kunnen stellen zijn bijvoorbeeld: Welke kaart vind jij het leukste? Welke kaart zou jij willen zijn?

De 52 kleine, ronde kaartjes bevatten elk een tekening, een woord en bijpassend zinnetje. Dat zinnetje is vaak een opdracht die je kunt uitvoeren. Zo staat er op het kaartje ‘avontuur’ doe iets spannends en op ‘blij’ wees maar vrolijk. Geen grote opdrachten dus, maar kleine dingen die voor kinderen heel behapbaar zijn.

Ik kocht de kaarten als set. Je ontvangt dan de knuffelkaartjes in een fleurig doosje, het knuffelboekje, een stickervel met de tekeningen en 6 potloodjes; allemaal opgeborgen in een doorzichtig plastic doosje met handvat, zodat kinderen ze gemakkelijk mee kunnen nemen. De potloodjes horen bij het boekje, wat vol staat met grotere afbeeldingen van de knuffelkaartjes.

Hier staan alle tekeningen als kleurplaat in, zodat kinderen er in kunnen kleuren. Het boekje kan, zo staat voorin, gebruikt worden als een soort dagboek. Het kind kan dan af en toe een kaartje trekken en het opzoeken in het boekje. Hier staan een aantal vragen bij die beantwoord kunnen worden en de kleurplaat. Zo staat er bij de kaart ‘dromen’ de vragen: Droom je wel eens ’s nachts? en Zijn dat fijne of enge dromen? Bij de kaart ‘klein’: Ben jij liever klein of groot? Wanneer zou je klein willen zijn? Welke dieren zijn klein? Leuke vragen die je met een kind kunt bespreken of die ze zelf kunnen invullen. Achterin zijn pagina’s vrij gelaten waar eigen knuffelkaartjes getekend kunnen worden.

De kaarten zijn met hun 7 cm vrij klein en voorzien van een brede, witte rand. Ook de achtergrond van de popjes is veelal wit. De popjes in het midden doen denken aan een knooppopje, met hun stervormige lijfje en eenvoudige handjes en voetjes. De eenvoudige vormen zullen bij jonge kinderen zeker aanspreken, net als het feit dat ze de tekeningen in het boekje zelf in kunnen kleuren. Zeker een aanrader voor wie kleine kinderen heeft of als therapeut met jonge kinderen werkt.