Jaarfeest Beltane 2017

Beltane staat voor de deur. Dit meifeest is mijn favoriete jaarfeest. De natuur zit vol leven, overal bloeien bloemen en zie je jonge dieren. We trekken er weer op uit en (als het weer een beetje meezit) kunnen meer tijd buiten doorbrengen. Met Beltane vieren we het huwelijk van de God en Godin en genieten we van hun liefde en vruchtbaarheid. Het is een tijd om stil te staan bij je persoonlijke vruchtbaarheid en sensualiteit, bij de ideeën en wensen die je de afgelopen maanden hebt vormgegeven en waar je nu volop energie in kunt steken om ze tot bloei te laten komen.

Jaarfeest Beltane
Met Beltane is het een mooi moment om te genieten van de liefde in je leven. Dat kan liefde zijn voor een partner, maar ook liefde voor kinderen, vrienden, huisdieren of natuurlijk voor jezelf. Tijdens de imbolc-viering in februari (toen we bollen plantten die onze wensen symboliseerden en een kaart voor onszelf maakten met die wens erop) wenste ik meer zachtheid in mijn leven. Zachtheid naar mezelf toe (na een jaar van verhuizen en volop klussen was het tijd om mezelf meer rust te gunnen), maar ook zachtheid naar mijn omgeving. Ik merkte namelijk dat ik negatiever over mensen dacht. Misschien door de vele negatieve nieuwsberichten, de verharding van de maatschappij of doordat ik als docent op het MBO duidelijker mijn grenzen moet aangeven. Het is nooit prettig om zoiets bij jezelf te ervaren en (h)erkennen, zeker omdat ik juist het idee had altijd positief en zonder oordeel naar anderen te kijken. Daar wilde ik dus wat aan gaan doen!
De eerste stap is bewustwording en ik merk dat ik nu (bijna drie maanden later) die zachtheid weer heb teruggevonden. Gedachten die je voedt groeien en door daar bewust bij stil te staan, kun je negatieve patronen die in jezelf ontstaan ombuigen. Het gaat nu weer vanzelf om het positieve in anderen te zien en met een open blik te kijken. En met meer zachtheid naar anderen kijken, maakt het eenvoudiger om met zachtheid naar jezelf te kijken. Omdat ik denk dat onze maatschappij wel wat zachtheid kan gebruiken, heb ik de Beltane-visualisatie van deze keer daarover laten gaan.

Beltanevisualisatie - zachtheid
Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Stel je voor dat je in een weiland zit. Het is zonnig en de lucht voelt zwoel en warm aan. Je gaat lekker loom in het gras liggen en geniet van de wolken boven je. Nadat je even hebt liggen kijken, zie je dat de wolken naar elkaar toe zweven en een groot wolkenhart vormen. Je kijkt verbaasd naar het schouwspel. Liefde, wat is dat eigenlijk voor mij?
Terwijl je je dat zo afvraagt, kom je overeind en sta je op. Je besluit een stukje te gaan lopen, naar de heuvel verderop. Als je de heuvel beklimt, zie je dat bovenop allemaal rozenstruiken groeien. De struiken staan vol rode en roze bloemen. De rozenstruiken vormen een dichte cirkel met in het midden een ronde hut. Hoe komen de bewoners eigenlijk bij hun huis?, vraag je je af.
Omdat je nieuwsgierig bent geworden en ziet dat er rook uit de schoorsteen komt, besluit je je een weg door de rozenstruiken te banen. De doorns schaven langs je benen en armen en laten striemen achter. Wanneer je door de rozenstruiken bent gekomen, loop je naar de ronde hut toe en klop je op de deur. Een Chinese vrouw doet hem open en gebaart je binnen te komen. Ze heeft een zachtroze jurk aan die tot op de grond reikt en haar haren vakkundig opgestoken. Ze stelt zich voor als Kuan Yin.

Dit is de godin van de barmhartigheid, van mededogen en goedheid. Ze nodigt je uit om bij de haard te gaan zitten. Ze schenkt je een glas thee in dat geurt naar rozenblaadjes. Het valt je op hoe sierlijk Kuan Yin zich beweegt. Alles lijkt ze met aandacht te doen. Kuan Yin gaat zitten en begint te vertellen: “De rozenstruiken buiten staan prachtig in bloei. Zij bloeien hier het hele jaar door en ik geniet ervan om ze te verzorgen. Wanneer je je een pad door de rozen heen baant, zul je vast wat krassen van de doorns oplopen. Toch wil dat niet zeggen dat je niet meer van hun schoonheid kunt genieten. Op die manier werken zachtheid en mededogen. Iedereen krijgt in z’n leven te maken met moeilijkheden. Mensen die je onrecht aandoen, je vertrouwen beschamen, ruzie met je maken. Maar als we niet oppassen laten we die ervaringen ons beeld over anderen veranderen. Dan zien we het mooie en het goede niet meer. Iedereen heeft een reden voor hoe hij of zij doet en wanneer je je dat beseft, kun je verder kijken dan die momentopname.”
Je drinkt je thee en neemt even de tijd om haar woorden in je op te nemen. Als je Kuan Yin vragen wil stellen dan doe dat gerust.

Wanneer het tijd is om te gaan, neem je afscheid en loop je naar buiten. Opeens zie je dat de rozenstruik helemaal geen dichte cirkel om de hut heen vormt, maar er gewoon een pad doorheen loopt. Was dat pad er net ook al? Mededogen en zachtheid laten zien dat er altijd een weg is. Je volgt het pad terug de heuvel af en komt weer uit in het weiland. Je wordt je weer bewust van de ruimte waarin je zit, haalt een paar keer dieper adem en opent dan je ogen.

Je kunt zachtheid op allerlei manieren in deze Beltane-tijd uiten. Zo zou je voor je ritueel een bad met rozenolie kunnen nemen of je lichaam insmeren met rozenwater en genieten van de zachtheid van je huid. Je kunt wensen die uitgekomen zijn op rozenblaadjes schrijven en deze dankbaar in een rivier of kanaal weg laten stromen. Of je schrijft in de cirkel lieve briefjes voor je geliefden en deelt deze na het ritueel uit.
Zachtheid naar anderen kun je uiten door iemand te helpen die je tegenkomt in de winkel, een bosje bloemen geven aan iemand die het nodig heeft of gewoon glimlachen naar iedereen die je tegenkomt. Je zult dan merken dat zachtheid naar anderen toe ook zacht-heid voor jezelf oproept.

Copyright © Nanaya, 2021