Print this page

Jaarfeest Litha 2017

Het jaarwiel draait verder en brengt ons de zomer. We hebben al volop zon en warmte gehad en dit weekend is daar geen uitzondering op. Het is tijd om naar buiten te trekken, ons op te laden met zonnekracht en de kracht van de natuur, die nu op haar hoogtepunt is.
Jaarfeest Litha
Met Litha staat de zomer voor de deur. Het wordt ook wel het midzomerfeest genoemd, naar de periode waarin mensen maar twee seizoenen kenden. Joel was dan het midden van het winterseizoen en Litha het midden van het zomerseizoen. In het noorden van Europa viert men de zomerzonnewende uitgebreid en ook in Nederland kun je op steeds meer plekken meedoen met een zomerviering. Dat vind ik één van de mooiste dingen aan hekserij: het staat niet los van al het andere. De meeste religies hebben feestdagen die specifiek voor hen gelden. Ben je geen moslim of christen, dan zijn die niet aan jou besteed. Maar alle feestdagen van hekserij horen bij de natuur, bij de cyclus van het leven en daardoor dus bij alle mensen. Ook niet-heksen kunnen prima het jaarfeest Litha meevieren.

Bomenvisualisatie
Deze visualisatie kun je ook heel goed buiten doen, eventueel gecombineerd met het onderstaande ritueel. Staand is deze visualisatie het krachtigst.

“Ga ontspannen staan met je voeten stevig op de grond en adem een paar keer wat dieper door. Voel hoe je longen zich bij elke inademing vullen met frisse lucht en hoe die lucht vanuit je luchtpijp in steeds kleinere longblaasjes terecht komt, zodat de zuurstof uiteindelijk in je lichaam wordt opgenomen. Sta daar in gedachten even bij stil. Ga dan met je aandacht naar je voeten. Voel hoe zwaar ze zijn en contact maken met de aarde. Stel je voor hoe vanuit je voetzolen wortels diep de aarde in groeien. Zij verankeren je stevig in de aarde en zorgen voor houvast. Voel hoe je aarde-energie opneemt uit de bodem en hoe deze energie je van kracht voorziet.

Ga dan met je aandacht naar je romp, van je benen tot aan je hartgebied. Voel je ruggengraad. Voel hoe dit een stevige, verticale stam is, van waaruit al je zenuwen uitwaaieren je lichaam in. Je ruggengraad is wat je overeind houdt, dat wat je stevigheid geeft en de aarde met de hemel verbindt. Voel zijn/haar kracht. Ga na of ergens knoesten of ongeregeldheden zitten. Deukjes die je misschien bent opgelopen of blokkades. Erken dat ze er zijn en geef ze ook toestemming om er te zijn. Die maken je zoals je bent.

Reik dan met je armen omhoog en ga je met aandacht naar je armen en je hoofd. Voel hoe vanuit die drie ‘takken’ kleinere verbindingen naar boven groeien. Als omgekeerde wortels, die naar de hemel reiken. Voel hoe je via die verbindingen zonnekracht op kunt nemen en voel hoe het licht je hele lichaam verlicht en van kracht voorziet. Ervaar hoe jij, als mens, als boom, als dier, de verbinding vormt tussen hemel en aarde, tussen de zonnegod en moeder aarde. Vier die verbinding! Zuig jezelf helemaal vol met kracht, zoals ook de boom haar voedingsstoffen aanzuigt.

Blijf zo nog even staan, opgeladen met kracht en energie. Bedankt dan de aarde en de zon en keer met je aandacht terug door een paar keer dieper door te ademen.”

Bomenritueel
Met Litha vieren we het leven, de zon en onze kracht. Toch is het voor veel mensen lastig om daar echt van te genieten en bij stil te staan, omdat we ons zorgen maken, verdriet hebben of vaste (negatieve) patronen ons telkens belemmeren. In dit ritueel vragen we een boom om ons te helpen het leven te vieren. Een boom staat voor balans. Die denkt niet in goed en kwaad en het volgende ritueel kan je helpen om dat ook te leren. Je hebt voor het ritueel een pen/potlood en ronde papiertjes of stukjes karton nodig (die kun je vooraf uitknippen natuurlijk). Als het een eigen boom is, kun je ook alvast touw meenemen en een schaar of naald. Zoek voor het onderstaande ritueel een boom uit die je aanspreekt en ga er bij voorkeur even onder zitten mediteren/ontspannen. Na de korte meditatie probeer je contact te maken met de boom.

Dat kan via je ruggengraad als je tegen de boom aanzit, maar je kunt ook je handen tegen de stam leggen. Voel de ruwe of gladde bast en probeer of je dieper contact kunt maken. Of je de sapstromen kunt ervaren, de energie die door de boom stroomt. Als je voor je gevoel contact hebt gemaakt, pak je de ronde papiertjes erbij. Dit zijn cirkels, het symbool voor eenheid. Toch heeft elk van deze papieren cirkels twee kanten. Bekijk één blaadje maar eens. Beide kanten zijn nog blanco. Vind je een van de twee kanten beter? Is één van de twee kanten slecht? Zou je één van de twee kanten willen verstoppen? Denk dan aan één van de eigenschappen, zorgen of problemen waar je mee zit en schrijf die aan de ene kant van de cirkel op (bijv. jaloezie). Schrijf aan de andere kant de positieve tegenhanger op die er voor jou bij hoort (bijv. vertrouwen, vrijgevigheid of tolerantie). Pak die cirkel dan nog eens tussen duim en wijsvinger vast en draai hem een paar keer rond. Vind je een van de twee kanten beter? Is één van de twee kanten slecht? Zou je één van de twee kanten willen verstoppen? Of zijn het nog steeds simpelweg twee zijden van dezelfde cirkel, dezelfde munt?

Schrijf zoveel cirkels als voor jou op dit moment goed voelt. Het hoeven niet allemaal eigenschappen te zijn waar jij nu last van hebt, het kunnen ook eigenschappen zijn die je in anderen veroordeelt of als onprettig ervaart. Schrijf telkens de tegenhanger aan de andere zijde en draai de cirkel een paar keer rond, voor je aan een nieuwe cirkel begint.

Wanneer je klaar bent, vraag je de boom om haar wijsheid. Zij denkt niet in goed of slecht, in positief of negatief. Alles mag er zijn. Dat wil niet zeggen dat je het moet accepteren en je ‘slechte kanten’ moet houden als je er klaar mee bent. Maar het maakt wel het pad vrij voor zelfacceptatie, zonder dat het passief maakt. Je kunt je nog steeds willen ontwikkelen, zonder dat het met oordelen en negativiteit gepaard gaat. Misschien heeft de boom wel een tip voor je, hoe je dat aan kunt pakken. Als je klaar bent, kun je kleine gaatjes in de cirkels maken en deze met touw tussen de takken hangen. Zo geef je de wind vrij spel om de ene en dan weer de andere kant van de cirkels te laten zien. Ben je in een bos of lukt het niet om ze op te hangen, dan kun je ze ook thuis ophangen. Het is belangrijk dat je ze niet op de muur plakt, waardoor er maar één kant zichtbaar is!