Print this page

Jaarfeest Beltane 2018

Jaarfeest Beltane
Het jaarfeest wordt oorspronkelijk op de avond van 30 april naar 1 mei gevierd en heet daarom ook wel meiavond of in het Engels May-eve genoemd. Beltane is het jaarfeest van de liefde en erotiek. We vieren de vereniging tussen de god en godin, die de aarde vruchtbaar maakt. Dit wordt ook wel het ‘heilige’ of ‘grote’ huwelijk genoemd. De lente is al een tijdje bezig en we gaan op naar de warmere zomerperiode. De bloemen bloeien, insecten vliegen af en aan en er staan volop jonge dieren in de wei. Het is een tijd om je plannen en ideeën van extra energie te voorzien en zo te profiteren van de groeispurt van de natuur. Heb je zaadjes geplant met Imbolc en ben je begonnen met het verwezenlijken rond Ostara? Dan kun je ze nu wat extra kracht meegeven, zodat je over een paar maanden kunt oogsten.
Ritueeltips
Tijdens Beltane zou je de volgende elementen in je ritueel kunnen verwerken:
- Bloemen. In deze tijd van het jaar groeit en bloeit de natuur uitbundig. Je kunt natuurlijk je altaar aankleden met je favoriete bloemen, maar je kunt bloemen ook daadwerkelijk in het ritueel verwerken. Zo gaan wij met de jaarfeestviering dit jaar een bloemenmandala maken. Je verzamelt dan allerlei bloemen, waarvan je de blaadjes loshaalt. Deze verwerk je naar eigen inzicht in een mandala. Je kunt hier ook prima afgevallen bloemblaadjes, zoals van de magnolia voor gebruiken als je het zonde vindt om bloemen te plukken.

- Kruidenmiddeltjes maken. Vorig jaar in april startte ik met een kruidencursus en daar hoorde ik dat april en mei een goede periode in het jaar zijn om kruidenmiddeltjes te maken. Door de warme zon en regelmatige regenbuien zijn de kruiden op hun best. Veel kruiden die in juni of juli bloeien, steken dan veel energie in het vormen van de bloemen waardoor de geneeskrachtige werking wat minder wordt. Met Beltane kun je dus prima je geneeskrachtige kruidenmiddeltjes aanvullen.

- Liefde. Liefde in de breedste zin van het woord kun je vieren tijdens Beltane. Zet je altaar vol afbeeldingen van je geliefden, schrijf korte teksten of gedichtjes tijdens je ritueel en deel ze later uit of beschrijf eens alle dingen waar jij van houdt. Door heel bewust stil te staan bij alle vormen van liefde in je leven, zul je ervaren hoeveel er is om van te houden. En hoeveel er ook van jou gehouden wordt. Wanneer je een partner in je leven mist, is Beltane een mooi moment om een liefdesritueel te doen. Zorg ervoor dat je zo’n ritueel of spreuk open houdt, zodat er ruimte ontstaat voor onverwachte dingen. Dus niet “Laat Sam volgende week maandag om 9 uur tijdens de vergadering smoorverliefd op mij zijn, want dat vind ik fijn”, maar wel “Ik heb veel liefde te geven, stuur mij een partner die past bij mijn leven.”

- Liefdesgodinnen. Beltane is het jaarfeest van de liefde en godinnen als de Griekse Aphrodite, de Romeinse Venus en Noordse Freya passen hier goed bij. Naast godinnen van de liefde worden ze geassocieerd met schoonheid en sensualiteit. Je zou een afbeelding of beeldje van hen neer kunnen zetten op je altaar of hen aanroepen tijdens je ritueel. Je kunt deze godinnen ook verwerken in een visualisatie en zo hun energie in jouzelf versterken.

- Sensualiteit. In veel oude culturen was het gebruikelijk om met Beltane rond de meiboom te dansen en jonge paren brachten hun eerste nacht in de natuur samen door. Hoewel op seksualiteit weinig taboe meer lijkt te rusten, heeft het toch een heel andere rol gekregen. In onze cultuur van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is weinig ruimte voor echte sensualiteit. Nederlandse vrouwen staan bekend om hun nuchtere, praktische aard, terwijl veel vrouwen uit Zuid-Europeaanse landen juist bekend staan om hun passie en temperament. De intimiteit, sensualiteit en passie zijn aspecten van seksualiteit die juist met Beltane heel belangrijk zijn. Als je een partner hebt, kun je hier met Beltane extra aandacht aan schenken. Je kunt een zinnenprikkelende maaltijd bereiden of zelf massageolie maken. Maar ook als je geen partner hebt, kun je je eigen sensualiteit versterken door bijvoorbeeld een workshop buikdansen te volgen.