Zon als symbool

Niet voor niks staat de zon in Het boek der Symbolen vrijwel voorin (na het (scheppings)ei en de adem). De zon heeft ons mensen al vanaf ons ontstaan gefascineerd. Niet voor niks is onze hele kalender erop gebaseerd. De zon zorgt voor de seizoenen, voor licht en warmte. Het zorgt ervoor dat de natuur op aarde kan leven, groeien en bloeien.
Wanneer je je verdiept in de natuurkunde van de zon leer je dat ‘onze’ stabiele, brandende ster elke seconde zo’n vier miljoen ton aan materie omzet in energie en dat een deel van die energie het leven op aarde onderhoudt. Dat zijn krachten die we hier op aarde ons amper voor kunnen stellen. Ze zon wordt millennia lang aanbeden en als magisch beschouwd. Zonder zon kunnen we niet leven. Elke cultuur kent verhalen over de zon die zijn reis niet meer wilde of kon afleggen langs de hemelen en die uiteindelijk (soms zelfs met mensenoffers) weer overgehaald moest worden. Zonsverduisteringen moeten voor de vroegere mensen tijden van grote angst zijn geweest. Wat als de zon niet meer terug zou komen? In verschillende culturen werd gedacht dat een draak de zon dan opat en door middel van (lawaaierige) rituelen probeerde men de draak te verdrijven.

Tekens
De zon wordt in de astrologie en in veel culturen weergegeven als een cirkel met een stip in het midden. Het kan uitgelegd worden als de zon als middelpunt van ons planetenstelsel, met de planeten er omheen. Maar ook als versmelting van man en vrouw en daardoor eenheid. Het is een van de oudste tekens die de zon symboliseert en stamt waarschijnlijk uit de tijd van de Oude Grieken. Tijdens de middeleeuwen werd dit symbool ook voor de aarde gebruikt, omdat men de aarde als middelpunt van het universum zag. Ook de zon als gezicht kom je regelmatig tegen: dit versterkt het idee dat veel mensen door de eeuwen heen de zon als persoonlijkheid of godheid zagen. De zon wordt eveneens in verband gebracht met de zonnevlecht: het derde chakra.

Tarot
De zon in de tarot staat voor de positieve en gelukkige kant van het leven. Het duidt op optimisme, warmte en levensvreugde. In de schriftelijke tarotcursus beschrijf ik: “De zon laat alles in een nieuw licht zien en alles wat onduidelijk was, wordt nu helder. Wanneer je eindelijk iets heel moeilijks hebt volbracht, ervaar je een gevoel van bevrijding en simpelweg vreugde. Alles wat eens zo moeilijk en zwaar was, is nu overwonnen en dat maakt intens gelukkig. Je bent zoals het gezegde luidt ‘zo blij als een kind’. Je hebt een hoofdstuk succesvol afgesloten en bent klaar voor iets nieuws. De zon is letterlijk datgene dat zorgt voor de verlichting van de aarde. Daarnaast wordt het woord verlichting ook gebruikt voor een spiritueel ontwaken, een verruimd bewustzijn. Waar alles bij de maan zich nog in het onderbewuste afspeelde, is bij de zon sprake van een verruimd bewustzijn. Na de laatste angsten te hebben doorgewerkt is het tijd om alle verwarring en kortzichtigheid los te laten. Je ziet de wereld zoals ze echt is, in al haar eenvoud.”

Gebruik van de zon als symbool
De zon, verbeeld als het element vuur, wordt bij het oproepen van de cirkel uitgenodigd. Het vuur op je altaar zou je dus al kunnen zien als symbool voor de zon, maar je kunt de zon op je altaar ook gebruiken als verbeelding voor de god. De godin zou je dan weer kunnen geven als maan. Voor sommige heksen voelt het prettiger om geen menselijk gedaante aan de god en godin te geven, maar juist een oerkracht. De zon en maan zijn dan prima verbeeldingen.