Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat respect voor en samenleven met de natuur een wezenlijk onderdeel zijn. Heksen zien in dat alles één is: het pad waar je op loopt, de bomen in het bos, de maan en de sterren. De cellen in jouw lichaam zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als die van je buurman, van je huisdier en van de appel die je eet. Alles is met elkaar verbonden en wij als mens maken daar onderdeel van uit. Dat klinkt misschien zweverig als je het voor de eerste keer hoort, maar eigenlijk is het heel logisch en zelfs wetenschappelijk bewezen.

Heksen werken met magie en rituelen om uiting te geven aan hun verbondenheid met de natuur. Samenleven met de natuur lijkt in eerste instantie abstract. Want hoe doe je dat dan? Bewust herfstblaadjes rapen en deze beschrijven met eigenschappen die je wil loslaten zou daar een concrete en praktische uiting van kunnen zijn. Hekserij blijft niet bij ideeën of theorie, het is juist heel praktisch inzetbaar. We leven in een maatschappij met veel prikkels en leggen de lat voor onszelf erg hoog. We werken meer en meer met onze hersenen en minder met ons lichaam. Door de overgangsmomenten in het jaar of de fases van de maan bewust te vieren, krijg je meer inzichten in je eigen leven en kom je uit je hoofd in je lichaam. Dat maakt dat je niet langer ‘geleefd wordt’ maar ‘leeft’. Dat je bewust keuzes kunt maken die bij je passen, omdat je de tijd neemt om te ontdekken wie je bent en wat je nodig hebt.
Image
Image

Wat is het verschil met traditionele hekserij?

Traditionele hekserij bestaat eigenlijk niet meer. Hekserij was niet zoals als het christendom of jodendom een georganiseerde religie met één vast boek waarin alle regels en verhalen opgeslagen liggen. Als er al schriftelijke bronnen waren, dan zijn er daar weinig van bewaard gebleven.

Hekserij was eerder een manier van leven dan een georganiseerde religie. Natuurreligies zijn een heel natuurlijke manier van leven, waarbij je verbinding met de aarde, de zon en de maan en de seizoenen centraal staat. Ergens zou je kunnen stellen dat vroeger iedereen ‘heks’ was, voordat de georganiseerde religies opkwamen. Het was gebruikelijk jezelf en anderen te genezen met de kracht van kruiden, om overgangsmomenten in het jaar te vieren met het dorp waar je woonde en zo stil te staan bij belangrijke levensvragen. Als landbouwer wist je wat de beste tijd was om te zaaien, wanneer je kon oogsten en wanneer het tijd was om rust te nemen. Dat wil niet zeggen dat het leven toen beter was, alleen dat het voor mensen vanzelfsprekend was om samen te leven met de natuur.

Ik noem de hekserij die ik beoefen moderne hekserij, omdat ik graag wat van die oude tradities in onze hedendaagse maatschappij breng. We zijn onze verbinding met de natuur kwijtgeraakt en hekserij is een manier om die terug te vinden. Daarbij hoef je je niet te beperken tot een bepaalde stroming of deel te nemen aan een hiërarchische coven. Ook hoef je er niet voor in een hutje op de hei te gaan leven (hoe fijn dat soms ook kan zijn). De moderne hekserij die mijn levenspad is, is een vrije manier van leven. Waarbij ik met respect voor de natuur probeer een zo goed mogelijk mens te zijn. Het is een pad waarop je zult blijven leren, jezelf wil ontwikkelen en prikkelen om zo te groeien. Als mens en als heks.
Image
Image
Image
Image
Image

Wat is moderne hekserij voor mij?

• een manier van samenleven met de natuur
• de magie van de zonsondergang, de volle maan en de seizoenen
• een combinatie van oude tradities en hedendaagse thema’s
• ideeën opdoen voor rituelen of visualisaties via moderne media
• dankbaar zijn voor het voedsel dat je eet
• bestuderen welke invloed de maan op je heeft
• ontdekken hoe je de energie van de seizoenen kunt gebruiken
• nadenken over thema’s als duurzaamheid
• gezamenlijk een ritueel uitvoeren om oude ballast los te laten
• genieten van de kleine dingen in het leven
• geen stroming hoeven volgen, maar alleen je gevoel

Wat is moderne hekserij niet?

• een manier om altijd te krijgen wat je wil
• zweverig
• wicca of een andere vorm van hiërarchische religie
• een sekte
• geheimzinnig of wazig