Blog

Een jaar rond geluk – mijn eerste boek

Een jaar rond geluk – mijn eerste boek

De afgelopen maanden zat ik elke ochtend zo achter mijn computer heerlijk een paar uur te werken. Met een dekentje en sjaal want in dit gedeelte van de zolder hangt geen radiator. Ik was bezig met het herschrijven van mijn manuscript en de bijbehorende cursus en website.

Via jaarrond.com wil ik meer mensen inspireren om te leven volgens de seizoenen. Hoewel hekserij echt mijn pad is en enorm goed bij me past, heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat er veel mensen zijn die wel interesse hebben in leven volgens de seizoenen, maar niet zozeer in hekserij. En naar mijn idee hoef je je niet met hekserij bezig te houden om te willen leven volgens het natuurlijke ritme.

Mijn vorm van hekserij omvat het uitvoeren van rituelen, maar het zit hem net zo goed in het doen van de voorjaarsschoonmaak, dankbaar zijn voor de oogst in de nazomer, het loslaten in de herfst en bezinnen in de winter. Het zit in je schaduwkanten onder ogen durven komen met Samhain (of zoals het nu algemeen bekend staat, Halloween) en jezelf willen blijven ontwikkelen. Het stilstaan bij de wisselende seizoenen is iets van alle tijden. Bij de Indo-Europeanen (de voorouders van de Kelten en Germanen) vierde iedereen seizoensfeesten; daar hoefde je geen druïde of heks voor te zijn. Ze waren ingebed in het leven. Rituele handelingen om de aarde opnieuw vruchtbaar te maken in het voorjaar of spreuken opzeggen om jezelf te beschermen waren verweven met het leven. Later werden veel van de oude gebruiken gekerstend en kregen ze een nieuwe, christelijke naam. Maar de basis bleef hetzelfde, omdat de seizoenen hetzelfde bleven. Aan de cyclus van het leven verandert niets, of je een viering die draait om de terugkeer van het leven nou Ostara of Pasen noemt.

Al een aantal jaren liep ik met het idee om leven met de seizoenen meer centraal te stellen en vanuit dat idee is Jaarrond ontstaan. Een ideeëngoed waarbij de nadruk ligt op zelfontwikkeling aan de hand van de seizoenen. Met thema’s gekoppeld aan de acht momenten in het jaar waarop vroeger iedereen en tegenwoordig aanhangers van natuurreligies nog jaarfeesten vieren. Vieringen die door de eeuwen heen vaak van naam en vorm zijn veranderd, maar in essentie altijd hetzelfde bleven. Via Jaarrond wil ik die ideeën meer naar buiten brengen. Misschien heb je al gezien dat ik de ingesproken visualisaties onder Jaarrond op Youtube zet en ook in de titel van mijn eerste boek zit ‘jaar rond’ verwerkt. Ik heb een nieuwe Facebookpagina en een Instagramaccount aangemaakt, waarop ik artikelen en belevenissen deel. Ik nodig jullie van harte uit om daar eens rond te kijken als je je verder wil verdiepen in leven volgens de seizoenen. Iedere heks en ieder mens kan daar zijn of haar eigen invulling aan geven en ik hoop via Jaarrond meer mensen te kunnen inspireren.

Related Articles

Te veel groei met Ostara?

Te veel groei met Ostara?

Imbolc en de buik

Imbolc en de buik