Blog

Ik en andere religies

Ik en andere religies

Een vraag die ik me de laatste tijd weleens stel is of je nog wel van één hekserij kunt spreken, wanneer je als heks aspecten uit allerlei culturen overneemt. Ben ik nog wel heks, als ik me verdiep in de Tao en Chinese levensvisie, een oosterse yogaopleiding volg,

christelijke feestdagen met familie vier en misschien ooit wel de boeddhistische verlichting wil bereiken? Raak ik dan niet ergens hekserij uit het oog? En is dat erg? Hekserij is een vrije religie, als je het al een religie wil noemen. Voor mij is het naast religie ook zeker een levensweg. Het loopt als het ware als rode draad door mijn leven. Op sommige momenten ben ik er veel mee bezig, op andere momenten niet. Of althans, niet bewust. Al op de middelbare school kwam ik met hekserij in aanraking en het heeft mijn manier van kijken naar de wereld gevormd. Ik kan niet zeggen wat hekserij me precies brengt, omdat het zo onderdeel is van mijn leven. De laatste jaren is mijn hekserij wel veranderd. Waar ik me eerst vooral richtte op de rituelen en spreuken, speelt dat in mijn huidige vorm van hekserij vrijwel geen rol meer. Ik voel niet meer de behoefte om dingen te veranderen en vind juist rust in die overgave. Ik ben me meer gaan richten op andere religies, andere denkwijzen en vormen van spiritualiteit en uiteindelijk bracht dat me weer terug naar hekserij.

Ik denk dat het niet erg is wanneer je beleving van hekserij verandert. Hekserij is geen statisch geheel, geen vast geloof met vaste regels. Als je leven verandert, beweegt hekserij mee. Het hoeft niet de enige religie te zijn in je leven, noch iets waar je elke dag aandacht aan besteed. Misschien is dat juist wel wat hekserij hekserij maakt, die vrijheid. Dat je eruit kunt halen wat er voor jou inzit en dat je mag ontdekken hoe het zich in je leven ontwikkelt. De ene keer kan dat in de vorm van een groots ritueel zijn, de andere keer bij het zien van de volle maan. Je kunt je heks voelen als je in het bos wandelt, wanneer je met edelstenen werkt of kruiden in je tuin plant. Je kunt er bewust aandacht aan besteden of er onbewust naar handelen.

Hekserij is voor mij een manier van leven, vol overgave en vol enthousiasme. Het is mezelf blijven uitdagen en blijven ontwikkelen. Genieten van de grote en kleine wonderen van de natuur. Steeds meer willen leren en dat wat je leert delen met anderen. De oude tradities behouden en er nieuwe bij maken.

Er is niet één vorm van hekserij, omdat er ook niet één mens is. Dat is voor mij de essentie van hekserij, heb ik ontdekt. Dat het is wat ik op dat moment nodig heb en dat ik er daarom telkens weer bij terugkom.

Related Articles

Te veel groei met Ostara?

Te veel groei met Ostara?

Imbolc en de buik

Imbolc en de buik