Blog

Afdalen in jezelf met Samhain

Afdalen in jezelf met Samhain

Morgennacht is het Samhain: het feest van de doden, van de transformatie en voor veel heksen oudjaarsnacht. Met Samhain vieren we de overgang.

Dat kan de overgang van leven naar dood zijn, maar ook de overgang van het ene jaar naar het andere jaar, of de overgang van iets ouds naar iets nieuws. Met Mabon stonden we stil bij wat we mogen loslaten en Samhain is een tijd om die transformatie compleet te maken. We naderen de donkerste tijd van het jaar, die van oudsher met een zekere vrees werd onthaald. Een tijd waarin de elementen vrij spel hadden en de lange, gure nachten zorgden voor ontzag bij onze voorouders. Men geloofde dat de zonnegod met Samhain bij de onderwereld was aangekomen, waar hij zou verblijven tot hij met Joel wordt herboren.

Het gehele dodenrijk staat met Samhain centraal: het is daarom een goede tijd om stil te staan bij overleden dierbaren. Vroeger geloofde men dat onze voorouders met Samhain voor één avond vanuit het dodenrijk terug op aarde konden komen en de avond werd vaak met hen samen gevierd. De dood wordt ook wel ‘de grote transformatie’ genoemd en de energie van Samhain zou je in kunnen zetten om eigen transformatieprocessen op gang te helpen. Bijvoorbeeld door je schaduwkanten naar boven te laten komen en te ontdekken wat die je te zeggen hebben of door stil te staan bij wat je met Mabon wilde loslaten en of dat daadwerkelijk is gelukt. In deze heksenkrant staat de visualisatie in het teken van het element water, omdat dat verderop in deze krant uitgebreid wordt beschreven en dit element prachtig past bij de diepe zielenroerselen die met Samhain boven kunnen komen. Helaas wegens een flinke verkoudheid geen ingesproken versie, wellicht voeg ik die later in de week nog toe als daar behoefte aan is.

Afdalen in jezelf
“Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Voel hoe je met iedere uitademing meer en meer kunt loslaten. Alle gedachten en gevoelens die je nu niet nodig hebt, blaas je via je uitademing naar buiten.

Stel je dan voor een groot rotsblok staat. In dit rotsblok zit een grote, houten deur met een groot slot. Neem maar even de tijd om het te bekijken. Deze deur leidt je naar jouw onderbewuste en alleen jij kunt deze deur doorgaan. Je voelt hoe een zware sleutel om je nek hangt en haalt de ketting over je hoofd. Je stopt de sleutel in het slot en met behoorlijk wat kracht draai je deze om. Als je de zware deur opent, zie je dat erachter een met kaarsen verlichte trap is die naar beneden toe loopt. Je besluit de trap af te lopen. Je gaat dieper en dieper de aarde in. Verderop houdt de trap op en je komt op een plat stuk rots uit. Het is een halfronde ruimte, met drie deuren. Elke deur staat op een kier en uit elke kamer komt een andere kleur licht. Uit de eerste kamer schijnt een rood licht, uit de tweede een wit licht en de derde kamer is donker. Je neemt een moment om bij jezelf stil te staan. Is er een deur die meteen je aandacht trekt? Is een er deur die je eng vindt?

We gaan straks alle drie de kamers achter deze deuren bekijken, dus je hoeft nog geen keuze te maken. Merk alleen op hoe je je voelt wanneer je naar de deuren kijkt. Loop dan naar de eerste deur toe, die een rood licht verspreid. Je doet de deur open en stapt naar binnen. De muren zijn rood, op de grond liggen rode kussens en in het midden van de kamer is een rode put. De kamer wordt verlicht door zachtrode lampen. Neem een moment om de sfeer van deze kamer te voelen. Dan loop je naar de put toe en je ziet een kelk staan op de rand van de put. Je pakt de kelk op en doopt deze onder in de vloeistof. Je ruikt eraan: rode wijn! Je neemt een slok en voelt hoe deze vloeistof door je lichaam glijdt. De alcohol maakt je een beetje rozig en je gaat op een van de kussens zitten. Je sluit je ogen en voelt opeens liefde. Alles om je heen is liefde. Je wordt erdoor overspoeld, alsof je in de zee kopje onder bent gegaan. Elke cel van je wezen ademt de liefde in en ook weer uit. Na een tijdje dit gevoeld te hebben, hoor je opeens een stem. “Wanneer voel je mij?” en dan “Hoe kun je de komende tijd meer liefde in je leven brengen?” Neem de tijd om deze vragen binnen te laten komen en mijmer er rustig even over. Dan is het tijd om de kamer te verlaten. Je zet de kelk weer op de rand van de put en loopt de deur door naar de halfronde ruimte.

Neem een moment de tijd om de ervaring van de vorige kamer achter je te laten en adem een paar keer rustig door.

Loop dan naar de tweede deur en open deze. Je stapt een stralend witte kamer binnen. Je ogen moeten even wennen aan de felheid van de kamer. Als je ogen gewend zijn zie je dat de muren helder wit zijn, net als de kussens op de grond en de put in het midden. De kamer wordt verlicht door een soort zonnelamp aan het plafond die helder alle kanten op straalt. Neem een moment om de sfeer van deze kamer te voelen. Dan loop je naar de put toe en pak je de kelk op die op de rand van de put staat. Je schept wat van het kraakheldere water in de kelk en zet deze aan je mond. De slok glijdt naar binnen en vervult je met helderheid. Het is alsof je puur, wit licht hebt gedronken en je hele lijf lijkt te stralen. Je neemt plaats op een van de kussens en laat het licht door je heen schijnen. Het is alsof elke cel van je wezen licht uitstraalt. Na dit een tijdje te hebben ervaren, hoor je opeens een stem: “Wat betekent licht voor jou en wat is er nodig om meer licht in je leven te ervaren?” Neem de tijd om deze vragen binnen te laten komen en mijmer er een tijdje over. Dan is het tijd om de kamer te verlaten. Je zet de kelk weer terug en stapt de halfronde grot in.

Neem een moment de tijd om ook deze ervaring achter je te laten en adem een paar keer rustig door.

Dan loop je naar de derde deur. Je stapt de achterliggende kamer binnen en je ogen moeten deze keer wennen aan het duister. De kamer is pikzwart en je ziet geen hand voor ogen. Voorzicht zet je twee pasjes de kamer in. Hoe is het om hier te staan? Hoe voelt het duister aan? Met je handen voor je, schuifel je voorzichtig vooruit, totdat je eenzelfde put voelt. Je tast naar de kelk en vind deze al snel. Je laat de kelk in de put zakken en schept wat van het water op. Je zet de kelk aan je mond en neemt een slok. Je voelt dat ook hier kussens naast de put liggen en gaat op een van hen zitten. De vloeistof die door je lichaam glijdt voelt koud en kil en maakt dat er een rilling over je rug loopt. Wat heb je net gedronken? Er ontstaat eenzelfde roesje als in de eerste kamer, maar deze keer voel je geen liefde maar angst. Het is alsof er een onheilspellend gevoel door je lijf gaat, die al je zintuigen en cellen op scherp zet. Dan is er plotseling weer een stem: “Waar ben jij bang voor?” en dan “Welke angsten laat jij jouw leven bepalen?” Neem ook nu even de tijd om de vragen binnen te laten komen. Weet dat er in wezen niks anders is aan deze kamer dan aan de twee andere. Het zijn gewoon gevoelens die door je lijf gaan, de ene ervaar je misschien als prettiger dan de andere, maar het zijn allemaal gevoelens die in jou zitten. Dan is het ook tijd om deze kamer te verlaten. Je laat de kelk staan en op de tast schuifel je naar de deur.

Neem een moment om de ervaringen achter je te laten en haal een paar keer dieper adem. Loop dan in je eigen tempo de trap weer op en als je boven bent aangekomen, draai je de deur achter je in het slot. De sleutel houd je om je nek, deze behoort alleen aan jou toe. Haal nog een paar keer wat dieper adem en kom helemaal terug in de ruimte waarin je je bevindt. Voel je lijf, je benen en voeten en open wanneer je eraan toe bent je ogen.

De ervaringen van deze visualisatie kun je opschrijven en de vragen kun je gebruiken om terug te kijken op het vorig jaar en vooruit te kijken naar het komende. Op welke momenten ervaar je liefde, licht of angst? Hoe ga je met hen om? Zit er iets bij dat je de komende tijd wil vermeerderen of juist verminderen? Neem de komende weken de tijd om hierover te mijmeren en als je wilt, kun je in het prille voorjaar doelen gaan stellen die aan deze thema’s zijn gekoppeld.

Related Articles