Blog

Bollenritueel

Bollenritueel

Begin februari vieren heksen het jaarfeest Imbolc, dat je uitspreekt zonder de b. Het woord betekent letterlijk ‘in de buik’

en verwijst naar de drachtige ooien. Met Imbolc vieren we dat het leven zich voor het eerst in de buik beweegt. Gedurende de winter sluimert het leven onzichtbaar diep in de aarde, maar nu zal het niet lang meer duren voor de eerste levenstekenen te zien zijn. De zon wordt sterker en de aarde ontwaakt uit haar winterslaap. Vroeger werd dit jaarfeest gevierd met grote vuren om de lente te verwelkomen en om de kou van de winter te verdrijven. Dit was een moeilijke tijd van het jaar voor onze voorouders, omdat de wintervoorraden op begonnen te raken en de nieuwe gewassen nog niet groeiden.
De christelijke equivalent van Imbolc is de Maria Lichtmis, waarbij een kaarsenprocessie gehouden werd voor de mis. Het vuurelement dat bij Imbolc zo’n belangrijke rol speelt, is hier dus overgenomen.
Je kunt Imbolc vieren door rituelen te doen om de zon aan te moedigen aan kracht te winnen of reinigingsrituelen om een bepaalde periode af te sluiten en je voor te bereiden op een nieuwe. Het volgende bollenritueel is voor deze tijd van het jaar ook heel geschikt.


Imbolc is het moment om stil te staan bij doelen die je het komende jaar wil gaan bereiken. Net als het leven dat in de buik van Moeder Aarde sluimert, hebben we vaak doelen, ideeën of plannen die ergens in ons sluimeren. Door hier aandacht aan te schenken en ze concreet te maken, zet je de eerste stap om ze te gaan verwezenlijken.
Het ritueel is eigenlijk heel eenvoudig. Je koopt een grote bol (bijvoorbeeld een hyacint of amaryllis) en aarde. Op je altaar vul je je ketel met deze verse grond. De ketel staat symbool voor het vrouwelijke en daardoor voor Moeder Aarde. De vorm doet namelijk denken aan een baarmoeder.

Trek de cirkel en verwelkom de elementen. Nodig ook Moeder Aarde uit. Neem de bol tussen je handen en visualiseer hoe je via je handen je plan of wens in de bol laat stromen. Geef de bol warmte om te groeien, zoals de zon dat met al het leven doet. Je kunt ervoor kiezen om een spreuk op te zeggen of je houdt het bij de visualisatie. Een eenvoudige spreuk kan zijn:
“Zorg dat deze bol flink groeit, zodat mijn plan om…. opbloeit.”

Nadat je de bol volledig gevuld hebt met je gevisualiseerde doel, plant je deze in de bloempot. Bedek de bol met wat verse aarde. Je kunt ervoor kiezen om de bloempotten te versieren en op die manier je wens nog concreter te maken. Wil je bijvoorbeeld meer klanten voor je schoonheidssalon, verbeeld dat dan door vrolijke gezichten op de bloempot te schilderen. Laat je creativiteit erop los.
Als je alle bollen geplant hebt, bedank je Moeder Aarde en sluit je de cirkel.

Door je bollen regelmatig wat water te geven, word je eraan herinnert dat het belangrijk is om je wensen ook te blijven voeden, zodat je het gewenste effect behaalt. Zet ze in een ruimte waar je vaak komt en schenk er elke dag aandacht aan. Vergeet vooral niet te genieten van de kleurenpracht wanneer ze uitkomen!

Related Articles

Imbolc en de buik

Imbolc en de buik

Hara-ademhaling met Imbolc

Hara-ademhaling met Imbolc