Blog

Ritueel met eieren

Ritueel met eieren

Eieren staan al eeuwenlang symbool voor vruchtbaarheid. Ze brengen nieuw leven. Het ei past zowel bij eenheid als bij dualiteit. De buitenkant is weliswaar niet perfect rond, maar heeft net als de cirkel geen begin of eind en wordt daardoor in verband gebracht met eenheid en compleetheid. Zodra het ei splijt zien we de dualiteit: de gele dooier en het eiwit. Samen vormen zij de basis van nieuw leven.

Je kunt eieren in deze periode van het jaar goed inzetten tijdens een ritueel. Je kunt natuurlijk eieren schilderen of er patronen op tekenen en er je altaar mee versieren. Of je doorbreekt de patronen door de eieren te pellen en zo symbolisch afscheid nemen van het oude. Wanneer je met Imbolc het bollenritueel hebt gedaan waarbij je wensen in bloembolletjes visualiseerde, zou je nu met Ostara een variant met eieren kunnen uitvoeren. Op die manier neem je je wensen mee het nieuwe seizoen in.

Benodigdheden:
Gekookte eieren (evt geschilderd)
Een bakje voor de schillen
Een mes

Trek de cirkel en nodig ook de godin Eostre uit. Je kunt je ritueel beginnen door de ingesproken meditatie te volgen.

Pak dan een ei van je altaar en houd het in je handen. Voel het oppervlak van de schil en bekijk de ovalen vorm. Dit ei heeft geen begin of eind, het is compleet en één geheel. Sluit je ogen en voel op welke momenten jij dit in je leven ervaart. Wanneer voel je je compleet en kun je gewoon ‘zijn’?

Zing, chant of zeg de onderstaande spreuk:
“Ik ben zoals dit ei,
Complete eenheid,
Volledig vrij,
Vol dankbaarheid,
Onderdeel van wij,
Geen afgescheidenheid.”

Pel het ei en snijd het doormidden. Houd in elke hand een helft en bekijk de dooier en het eiwit. Het ei bestaat uit twee delen, net als de dualiteiten van de aarde. Sluit je ogen en voel op welke momenten je dit in je leven ervaart. Wanneer voel je de behoefte om te gaan doen of om te veranderen? Welke plannen, wensen of doelen ervaar je nu in je leven?

Zing, chant of zeg de onderstaande spreuk:
“Ik ben zoals dit ei,
Besta uit meerdere stukken,
Ik ben volledig vrij,
Wil dit jaar vruchten plukken,
Voel me dankbaar en blij,
Mijn doelen zullen lukken.”

Visualiseer je doelen en stel je voor hoe je stap voor stap daaraan gaat werken. Probeer dit zo levendig mogelijk te doen.

Bedankt dan de godin Eostre voor haar aanwezigheid in de cirkel en sluit deze. De eieren kun je opeten en zo hun levensenergie in je opnemen.

Related Articles