Blog

Herfstkruiden

Herfstkruiden

De herfst staat weer voor de deur en dat betekent voor veel mensen naast vallende blaadjes ook een dalende weerstand. Gelukkig kun je met kruiden heel wat verkoudheden en griepjes voor zijn.

Sinds ik zelf kruidenmiddeltjes gebruik, ben ik een stuk minder vatbaar voor verkoudheid. Herfstthee voor een betere weerstand
De gemakkelijkste manier om kruiden te verwerken is door er thee van te zetten. Met kruidenthee kun je je weerstand een extra boost geven en daarmee verkoudheden en andere winterkwaaltjes voorkomen. Deze thee drink ik in de herfst vaak:
- 2 el rozenbottels
- 2 el vlierbessen
- 2 el rode zonnehoed (echinacea purpurea)
- 1 el eucalyptus

Goed mengen en een halve eetlepel in een theezakje doen. Een paar minuten laten trekken en klaar is je herfstthee. De thee wordt door de vlier donker en de smaak is waarschijnlijk even wennen. Maar de vitamine C in de rozenbottels en vlierbessen geven je immuunsysteem een echte boost en de echinacea en eucalyptus helpen tegen verkoudheid.

Kruidenbalsem
Word je toch verkouden, dan kan een balsem verlichting brengen. Uit het boek van James Wong maakte ik deze eucalyptusbalsem.

Ingrediënten voor een flinke pot:
- 100 gr eucalyptusblaadjes
- 10 gr gember
- ¼ tl zwarte peper
- 200 gr vaseline
- 20 druppels pepermunt- of eucalyptusolie
Hak het eucalyptusblad en de gember fijn en doe ze in een hittebestendige glazen kom. Voeg de gemalen peper en vaseline toe en meng met je vingers.
Dek de kom af en zet hem op een pan kokend water. Laat de kom een uur staan en zorg ervoor dat de pan niet droog kookt.
Haal de kom van de pan en zeef het mengsel. Roer de etherische olie erdoor en doe alles in een glazen pot.

Gebruik: bij verkoudheid je borst en keel goed insmeren. De balsem zorgt voor een goede nachtrust als je hem voor het slapengaan opsmeert.

Related Articles

Rozenbottels

Rozenbottels

Vlier

Vlier

Salie

Salie