Er zijn verschillende soorten salie. De geneeskrachtige, echte versie heet salvia officinalis. De naam salvia komt van het Latijnse werkwoord salvere, wat redden of behandelen betekent. In het Engels kennen we nog het woord: salvage, redding. .
In het Romeinse rijk stond salie bekend als een van de geneeskrachtigste planten en ook tijdens de middeleeuwen mocht salie nooit ontbreken in kloostertuinen. Salie heeft verschillende eigenschappen die haar zo geneeskrachtig maken. Het bevat veel antioxidanten en is daarom goed voor je lever en afweersysteem. Vroeger werd het ingezet als natuurlijk antibioticum bij allerlei luchtwegklachten. Salie werkt ontstekingsremmend en kan daarom verlichting brengen bij ontsteking van tandvlees of aften.
Bij die laatste klachten maak ik regelmatig een aftreksel van salie en rozemarijn. Simpelweg de verse kruiden een kwartier laten trekken in heet water en de sterke thee daarna gebruiken om je mond te spoelen. Je kunt ook een tijdje de thee opdrinken om zo de klachten tegen te gaan.
Omdat salie fyto-oesterogenen bevat wordt het ook gebruikt bij menstruatie-klachten, zoals onregelmatige menstruatie of PMS.
Salie is geneeskrachtig, maar kan bij langdurig en veelvuldig gebruik giftig zijn. Voor jonge kinderen en vrouwen die zwanger zijn, wordt gebruik van salie sowieso afgeraden.
Smudgen
Salie wordt veelvuldig gebruikt als wierook. Dit is niet dezelfde soort: witte salie is een kruid dat vooral binnen Noord-Amerikaanse tradities wordt gebruikt om te smudgen. Smudgen is een ritueel waarbij een smudgestick (samengebonden gedroogde bladeren witte salie) wordt aangestoken en de rook gebruikt men om de ruimte te zuiveren en kwade energieën weg te jagen.